Odontologi, klinisk kemi och opsalsrutiner

Sedan jag skrev sist har jag bockat av några fler övningar och gått på ett antal olika föreläsningar. Under tisdagen hade vi en övning i odontologi, dvs kollade på tänder på olika djurslag och fick testa på att ta bort tandsten med ultraljud. Intressant men svårt att hålla koll på de olika tänderna, vilka namn de har och vad som egentligen räknas som mycket tandsten eller lite.

Vi har även haft labb i klinisk kemi där vi fick räkna olika blodceller i mikroskop och göra blodutstryk på ett objektglas bland annat. Blodutstryk är inte så lätt som det ser ut kan jag säga. Vi kollade på ett youtubeklipp strax innan där det såg superlätt ut men jag gjorde nog runt 20 stycken glas innan det möjligen blev ett okej glas som man KANSKE skulle kunna använda på riktigt 😉

I fredags hade vi operationssalsrutiner och instrumentkännedom. Vi började med att testa på att suturera. Runt om var det som en operationssal så man fick låtsas som om man var på en riktig operation och fick tänka på var man kunde lägga instrumenten så inte man kontaminerade dem (instrumenten måste ju vara helt rena och lägger man dem på fel ställe så kan man ju inte använda dem igen). Därefter kollade vi på alla olika instrument som vi ska kunna inför tentan om två veckor. Därefter fick vi kirurgiskt tvätta händerna, sprita och ta på oss operationskläder sterilt. SÅÅ SVÅRT! Är så nervös för hur jag ska klara det för man måste verkligen tänka på exakt allt så man inte förstör det sterila och får börja om på nytt. Som tur är så fick vi med oss varsin operationsrock, munskydd och handskar hem så jag ska tränatränaträna så fort tentan i klinisk kemi är över!

I helgen var jag och Erik i Göteborg och hann med att träffa min syster Emmy, hennes kille Alex och nästan hela tjejgänget från Arvika som också var på besök där. Så mysigt och välbehövligt att komma iväg.

Nu är det fullt fokus på klinisk kemi-tentan som är på torsdag. Hoppas den går bra!

Kram på er!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.