Försöksdjursmedicin

Hej på er!

Igår började vi med en ny kurs (som rubriken antyder). Vi började dagen med introduktion och föreläsningar om lagstiftning. På eftermiddagar var klassen uppdelad på tre olika ”stationer” där min grupp hade en övning som innebar att hantera råttor och möss. Jag är rätt så rädd för möss och råttor men vågade hålla en liten stund i en råtta, tro det eller ej. Man fick även testa att fixera dem (vilket behövs om man tex ska ta blodprov) och testa att hålla dem på rätt sätt. Råttorna var väldigt sällskapliga och gosiga men det är fortfarande tyvärr inte mitt favoritdjur 😉 Men en lärorik och bra eftermiddag.

Idag hade vi föreläsningar hela förmiddagen om anestesi och smärtlindring på gnagare. På eftermiddagen hade vi obduktion av råttor, möss, marsvin och kaniner. Man fick antingen vara själv och obducera en mus/ett marsvin eller så var man två och två och delade på en råtta eller kanin. Jag och Rebecca fick en råtta som vi fick obducera och fann några små fynd som man senare fick redovisa inför resten av gruppen. Några andra fann tumörer och lite andra patologiska fynd. Det var riktigt spännande och kul men nu är jag riktigt trött efter att ha stått, böjt ryggen på konstigt sätt och hållit i en skalpell i 2 timmar. 

Imorgon är det föreläsningar och på eftermiddagen har vi injektionsövning. Spännande att lära sig det. Hoppas ni får en fin kväll!

Kram, Emelie 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.