Läkemedel som påverkar hjärta och njure

Häromdagen hade vi föreläsning om olika läkemedel som påverkar hjärta, kärlbädden och njure. Otroligt intressant men också väldigt mycket att hålla koll på.

Igår hade vi falldiskussioner om detta och fick då fyra olika fall att diskutera. Fall 1 handlade om en 9-årig hund av rasen Cavalier som tidigare haft ett blåsljud men nu kom tillbaka till kliniken med en läckande hjärtklaff. Detta skulle vi diskutera behandlingsmetoder för. Vi kom blandannat fram till att hundens hjärtproblem troligen också dragit med sig att den fått ett lungödem och då skulle behöva medicineras även för detta. Vi repeterade de olika mekanismerna för läkemedlena och diskuterade för och nackdelar.

Våra andra fall handlade om en hund med dilaterad kardiomyopati, en katt med njurproblem och en häst som hade presterat dåligt på tävlingsbanan och upptäcktes hade ett hjärtproblem. Intressant med olika djurslag, skillnader i medicinering och vilka djur som tål vilka substanser.

Nu börjar tentan närma sig och som vanligt känns det som om jag inte kan någonting men troligtvis sätter det sig efter hand. Ungefär en vecka kvar att plugga som tur är 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.