Avklarad dugga

Hej allihopa!

Sitter hemma och har precis sagt hejdå till min pappa och farfar som var här på ett spontanbesök idag. De skulle till Stockholm och passade på att se hur jag bodde. Vi åt mat och fikade, roligt med lite Värmlands-besök emellanåt:)

Idag hade vi dugga som handlade om de endokrina organen, njuren, reproduktionsorganen, rörelseapparaten och respiratoriska organen dvs lungor och olika sjukdomar som kan uppstå. Jag kände verkligen att jag inte pluggat tillräckligt tyvärr. Reproduktionsorganen, respiratoriska, endokrina och någon njurfråga gick okej tror jag men rörelseapparatens frågor kunde jag verkligen inte. De hade jag heller inte lagt lika mycket tid på så var inte så konstigt egentligen. Så kändes inte så jättebra men det är iallafall bra att man slipper göra om den ifall man inte får godkänt och en bra övning för att veta ungefär vad man kan och inte kan. Nu ska jag försöka plugga lite nervsystem. Vi hade en tvåtimmars föreläsning om det idag som jag skippade då jag hade extrem huvudvärk efter duggan. Har ofta det och om jag anstränger mig för mycket då så går den över i migränliknande och det orkar jag verkligen inte. Men ska nog gå bra att renskriva endel av föreläsningen. Vi fortsätter med det imorgon eftermiddag också så blir intressant!

I lördags hade jag, Annefrid och Linneá mellokväll och åt en massa gott. Välbehövligt och mysigt!

Avslutar med en bild på min lilla lillasyster (har två varav den äldsta är 20 och yngsta 2 år) som åkte slalom för första gången i helgen. Saknar henne nu när hon är hemma i Värmland. Dock skypar vi så ofta vi kan, så får se henne iallafall.  Alla borde ha en liten Ines i sitt liv som förgyller ens dagar trots att vi bor 35 mil i från varandra <3

Är det något speciellt ni vill att jag ska skriva om? Boende i Uppsala? Hur mycket plugg det är på veterinärprogrammet? Eller något helt annat? Kommentera gärna eller maila eeal0001@stud.slu.se så kommer jag ta till mig förslagen och försöka göra bra inlägg om dem! Kram!

4 kommentarer

  1. Hej!
    Hur duktig måste man vara på engelska för att klara av kursböckerna?
    Jag är också nyfiken på hur de första dissektionerna gick till? Hur kändes det? Jag vill komma in på programmet men är orolig för just den delen.
    Det är trevligt att läsa din blogg för övrigt! 🙂

    1. Hej! Jag använder mer böckerna som någon sorts uppslagsverk och då funkar det bra att läsa. Så jag skulle säga att böckerna inte är något problem. Läser man flera sidor från dem så kan det vara vissa ord som man inte förstår men då kan man alltid googla eller fråga någon. Så jag skulle inte vara orolig för det! De flesta föreläsningar är såpass bra så jag använder dem när jag pluggar inför tentor osv 🙂

      Första dissektionen var en råtta om jag minns rätt. Man fick testa att skära i den om man ville men det var inget tvång. Ville man bara stå bredvid och kolla så var det helt okej också. Men det är en speciell lukt och man kan bli lite yr men man får sitta ner om man vill, så det underlättade verkligen för mig som lätt blir yr. Jag tror vi hade råttan två dissektionstillfällen och sedan gick vi över på en mink. Och det kan vara lite läskigt i början och man kan bli illamående men man vänjer sig. Tips är som sagt att sitta ner, ta det i sin egen takt och ha någonting i munnen, tex en halstablett. För mig har det hjälpt mycket mot illamående och även att jag koncentrerat mig på någonting annat än lukten i rummet.

      Jag var också orolig för hur jag skulle fixa det i början men det går bara på några tillfällen och så vänjer man sig sedan. Lärarna har full förståelse för att det är nytt och att de flesta inte gjort något sådant förut. Och de är med och hjälper till och stöttar när man behöver. Så var inte orolig. Du kommer fixa det galant 🙂

      Tack, vad glad jag blir att höra det! Återkom gärna här eller på mailen om du har mer funderingar 🙂

      Mvh, Emelie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.