Det okända provet

Nu har vi fått våra okända bakterieprover:-)!

Igår på labben fick var och en två prover av lärarna med tillhörande anamnes. Det kunde till exempel vara mjölkprov, urinprov, en bit av en vävnad mm. Jag fick en liten bit lunga och ett provrör med en pinne i. Det vi gjorde igår var att stryka ut våra prover på olika plattor. Både blodagar, blåagar, McConkey och CLED fanns att välja på. Därefter fick proverna ha det gott i 37 graders värme över natten.

Idag fick vi titta på dem och göra renstrykning på ny platta (som tur var hade det växt något på mina plattor!). Vi kunde också göra en liten första bedömning av vad det skulle kunna vara genom att titta på eventuella färgändringar i agarn, lukten och hur kolonierna ser ut. Efter labben var det hem och läsa anteckningar och kolla på vetbact.org för imorgon ska vi göra biokemiska tester på dem. Och man vill ju inte råka missa något test så att man inte lyckas lista ut vad det kan vara för bakterie. Kul är det i alla fall och tillsammans med anamnesen så känns det lite på ”riktigt” :-).
Förutom de okända proverna så fick vi idag också ett urinprov och ett mjölkprov som vi ska testa i grupp. Mjölkprovet strök vi ut på SELMA – plattor för att kunna se vilken bakterie det är som orsakat mastiten (juverinflammation).

(På bilden: mina labbkompisar Ellen och Mikaela)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.