Hur mycket plugg är det på veterinärprogrammet?

Jag fick en fråga för några dagar sedan som handlade om hur mycket plugg det är på veterinärprogrammet. Det är en väldigt svår fråga då det varierar så otroligt mycket beroende på vilken kurs man läser och hur intressant man tycker det är. Under den biomedicinska baskursen i årskurs 1 så pluggade jag rätt mycket och hade svårt att få in all information då kursen inte riktigt var min grej. Tycker jag någonting är roligt så har jag inga problem alls att plugga men är det någonting jag tycker är krångligt så har jag svårt att motivera mig.

Jag skulle inte säga att någonting är jättesvårt eller omöjligt att lära in, däremot är det mycket som ska in. De flesta kurser har högt tempo och mycket föreläsningar så det gäller att hänga med. Jag pluggar aldrig mer än 2-4 timmar per dag (under lediga dagar) för min hjärna klarar inte av att fokusera så länge. Jag brukar plugga någon timme varje dag efter skolan och börja i tid så jag slipper stressplugga i slutet.

Mina bästa pluggtips:

  1. BÖRJA I TID! Läs hellre någon timme om dagen en månad innan tenta så du har en bra överblick och hyfsat koll på det som ska pluggas in. På det sättet slipper man stressa och trycka in saker i huvudet på kort tid.
  2. Läs två timmar och försök då att fokusera på bara plugget. Sätt på ”stör ej”- läget på telefonen, sätt på en bra podcast, strunta i att svara på sms (ja detta kan vara svårt ibland men det mesta kan vänta) och bara läs/skriv/rita. Ta sedan en lunchpaus med promenad och någon bra serie i två timmar. Sedan kör man två timmar till. På det sättet kan man håll motivationen uppe och klara av att plugga några timmar mer än man först trodde.
  3. Ha alltid en motivation. Jag brukar tänka på att jag tex ska hem till Värmland en helg eller att jag får besök av familj, Tim, kompisar eller att man bara ska äta mat med en kompis på kvällen.
  4. TA PAUSER! Jätteviktigt! Efter ett tag kan jag läsa mening efter mening och inte få in ett enda ord. Ta en paus, drick kaffe och se ett avsnitt av din favoritserie innan du fortsätter plugga.
  5. Ha koll på begrepp och ord innan du tar dig an en hel text/sida. Stryk gärna under det mest väsentliga och slå upp/googla om du inte förstår ordet. Mycket lättare att ta in en text då!

Kommentera gärna om det är någonting mer ni vill veta om detta eller om någonting annat. Vill ni inte kommentera så går det självklart att maila mig på eeal0001@stud.slu.se

Nu går jag på långhelg. Eller kanske närmare bestämt PLUGGhelg 😉

Kram på er!

8 kommentarer

  1. Hej!
    Jag tänkte söka till veterinärprogrammet nu i mars och undrar egentligen massor, men främst undrar jag hur det funkar att ha djur när man pluggar? Jag har läst många gånger att många skaffar djur under typ andra året, men grejen är att jag redan har både hund och katter. Jag kommer pendla till skolan också.. är det för långa dagar för att lämna hunden hemma?
    Förlåt för lång fråga

    1. Hej! Vad roligt att du ska söka.
      Jag har själv inga djur men har klasskompisar som har det och det funkar jättebra.
      Det finns hundgårdar i närheten av skolan som man kan få ha och då kan man ta lunchpromenader med sin hund under dagen.
      Googla på ”VMF hundgårdar” så kan du läsa mer.
      Man har ofta långa lunchraster (iallafall under de första åren), 1 timme och en kvart för det mesta. Så det beror egentligen på hur långt du pendlar, om du skulle hinna hem på den tiden och ta ut hunden. För det mesta går man långa dagar (förutom någon enstaka kurs) så är det för långt hem så hade jag nog rekommenderat att ha hunden i hundgård. 🙂 Hör av dig om du undrar något mer!

      1. Åh, tack för svaret!
        Tills jag kommer på fler frågor försöker jag bloggen noga, tack för att du är så duktig och skriver

        1. Ja det är bara att återkomma hur mycket du vill. Tycker bara det är roligt att svara på frågor och kul om man kan hjälpa till. Åh vad fint skrivet, glad jag blir av att du gillar bloggen<3

          1. Hej! Har någon i din klass häst? Jag funderar på att söka in men är nervös inför åtagandet huruvida jag kommer kunna behålla min häst eller inte, vill åtminstone hinna dit 5-6 dagar i veckan. Hur långa är dagarna och pluggar du även efter skolan?
            Jag är van från gymnasiet att gå långa dagar och sen åka till stallet och plugga efter klockan nio när jag kommer hem. Det känns ju dock som att universitetsplugg ligger i aningen mer…

          2. Hej! Ja det är flera som har häst och det verkar funka bra! Det är klart att det säkert är tufft att få ihop det vissa dagar men jag tror verkligen det är skönt att komma iväg till hästen när man sitter med allt plugg. Så vad jag har hört så funkar det bra.

            Det är olika hur långa dagar det är. Första året går man mest 9-15 (om jag minns rätt), nu andra året har vi haft en kurs där vi endast gått 12-14 oftast. Då skulle man ju hinna med hästen innan. Det är dock mycket plugg efter skolan för det mesta. Men prioriterar man och är effektiv så tror jag absolut inte det är några problem med häst 🙂

  2. Hej!
    Jag kommer från Frankrike och jag tänker kanske plugga veterinärprogrammet i Sverige. Jag har varit utbytesstudent i Sverige för 2 år sen, det är därför jag kan prata svenska (ingen i min familj eller stad pratar svenska). Som du ser, jag kan prata svenska men jag kan inte prata om bakterier, sjukdomer, … Jag är rädd att inte kunna förstå nånting…
    Har det varit några studenter som jag (som kan prata svenska men som kommer från andra länder) som pluggade veterinärprogrammet??
    Jag har franska betyg därför vet jag inte alls om jag är ”bra” eller inte, om det är mögligt att komma in.. Vet du hur ”svårt” är det för svenskarna att kunna plugga programmet? (Jag hoppas det inte finns så mycket stavfel) Tack för svaret!

    1. Hej! Vad roligt att du tänkte börja plugga här.
      Det kommer du fixa. Det har varit flera i klassen som i perioder pluggat med oss och som fixat detta jättebra.
      Alla hjälps åt och är det någonting man inte förstår så finns det alltid klasskompisar eller äldrekursare att fråga 🙂
      Mycket av det vi läser har liknande namn på engelska och mycket är på latin. All kurslitteratur (böcker osv) är på engelska vilket gör det lättare för personer från andra länder. Så jag tror inte att det kommer bli några problem för dig att klara av detta. Hör av dig om du har fler frågor.

      Mvh, Emelie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.