Man kan jobba med livsmedel

Den här veckan har vi kommit in på den del av kursen i bakteriologi som handlar om livsmedelsbakteriologi. Innan jag började på programmet så trodde jag inte att jag skulle ha föreläsningar om livsmedel:-). Det intressanta är att det faktiskt är ett veterinärt område! Det finns med andra ord mycket man kan jobba med som veterinär:-).

Veterinärer är de som ser till att våra produktionsdjur mår bra. De ser även till att de djur som ska slaktas blir behandlade på ett bra sätt, att slakten går rätt till och att hygienen sköts. Slakterier, mejerier och andra företag som producerar och hanterar mat är skyldiga att följa strikta regler och lagar. Prover tas kontinuerligt och skickas på analys. Som veterinär kan man också jobba som bland annat inspektör som åker runt till exempelvis restauranger för att se till att hygienen sköts så att vi människor inte blir sjuka. Veterinärer kan även jobba på laboratorier som till exempel SVA (statens veterinärmedicinska anstalt som ligger i Ultuna).

Varje år drabbas ca 500.000 personer av matförgiftning i Sverige. Exempel på bakterier som kan ligga bakom och som man kanske har hört talas om från nyheterna är E.Coli, Salmonella och EHEC. Det finns en massa fler som kan vara farliga för oss och inte bara i kött. En grupp bakterier som jag inte visste något om innan jag började här var Campylobacter – trots att antalet fall av Campylobacter är fler än Salmonella (och de ökar!) och kan ge både oss och djuren diarré mm.

En aha-upplevelse jag fick i veckan var att de flesta svenskar som drabbas av matförgiftning smittas utomlands. Men inte av kött som man kanske automatiskt tänker, utan flest fall sker faktiskt av sallad! Detta kan ha många orsaker men en av dem kan vara att hygienrutiner kanske inte finns, eller följs, på samma sätt som i Sverige. Till exempel så kanske inte grönsakerna sköljs av. Eller så kanske samma skärbräda används till salladen som till rått kött och rå kyckling.

Det är det här som är kul med mitt blivande yrke, det är väldigt brett och under karriärens gång kan man byta spår och testa på något annat om man vill:-).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.