Husdjur, eller icke husdjur?

Något man märker väldigt snabbt på veterinärprogrammet är hur mycket ens klasskamrater, liksom en själv, älskar djur! Så gott som alla har djur hemma hos sina familjer och flera har husdjur när de börjar programmet. De som inte har djur med sig drabbas ganska snart av djurabstinens! Bland de som inte har djur när de börjar är det många som skaffar under utbildningen. Både hundar, katter, råttor, kaniner, hästar mm. Men är det klokt att skaffa djur när man pluggar? Har man råd? Och vad bör man tänka på? Det finns hur mycket som helst att tänka på och ta hänsyn till, men jag tänkte ta upp tre områden och fundera lite kring.

  1. Tid – har du tiden som krävs? Olika typer av husdjur kräver olika mycket tid och stimulans. På veterinärprogrammet kan dagarna vara långa och när du kommer hem  kanske du känner dig helt slut (normaltillstånd för mig) och behöver sätta dig och plugga. En häst tar många timmar i form av träning och stallsysslor. En hund behöver ordentligt med motion osv. Men det kan även vara så att djuret och den tid det tar är precis det du behöver för att få rensa huvudet och få lite kärlek. Jag skaffade hund under våren i ettan. Hon var ingen valp men oavsett behöver hunden lite extra tid i början. För mig funkade det bra och jag behöver promenaderna lika mycket som Bianca. De flesta av oss behöver sommarjobba – kommer du kunna ha ditt djur med dig? Eller vem passar det på dagarna?  
  2. Ekonomi – har du råd? Att ett husdjur kostar mer än summan du köper det för är ganska självklart, men vet du hur mycket? Att leva på CSN kan vara tufft som det är, så gör en budget. Har du häst behöver du stallplats och foder. Hur tar du dig dit? Du kanske till och med behöver bil – och vad kostar den. Hästen ska skos, vaccineras, försäkras och kanske åker du iväg och tränar (som också kostar) mm. En lösning kan vara att bli medryttare istället, som några i min klass har blivit. En hund kostar i form av mat och det beror både på vilket foder din hund behöver och hur stor den är. Du behöver utrustning till den och är det en valp kommer den att växa ur selar och täcken. Dessutom så ska hunden vaccineras, kanske kastreras, och hur löser du det på dagarna? Bor du tillräckligt nära för att hinna hem på lunchen? Eller behöver du betala för hundgårdsplats eller dagis? Alla typer av husdjur kan bli sjuka och skadade och händer något behöver du en buffert så att du har råd med självrisk mm. Det betyder även mycket vilken ras du skaffar! Vissa exempelvis hundraser drabbas lättare av vissa sjukdomar och åkommor vilket kan leda till högre kostnader för försäkringar och även reservationer (undantantag) från rätt till ersättning för vissa sjukdomar i djurets försäkring. 
  3. När du åker bort – hur löser du det med ditt djur? Bor din familj långt bort och du reser hem ofta? Eller tycker du om att resa runt i Sverige eller utomlands på semester? Har du familj i närheten som kan passa ditt djur? Eller vänner? Även om de brukar kunna ställa upp så kommer du alltid behöva anpassa dina planer utefter ditt husdjur och vem som eventuellt kan passa. En hund kanske ofta går att ta med eller lämna hos en kompis, medan en katt ofta är mer känslig för förändringar och kanske behöver någon därför åka hem till dig varje dag för att se till djuret och ge det mat?

Djur ger otroligt mycket kärlek och många med mig vill inte vara utan dem, men tänk efter en gång extra innan du skaffar djur som student. Vissa djur lever väldigt länge, en katt kan leva uppemot 20 år. Vad gör du om 20 år? Hur ser ditt liv ut? Hur många gånger har du flyttat runt? Mitt råd är att vänta – minst en termin innan du skaffar ett husdjur för att hinna känna av tempot i skolan och att prata med äldrekursare hur de har gjort.

På bilderna: 1. Min ponny Pelina som jag hade när jag var tonåring. 2. Min hund Bianca som njuter i soffläge. 3. Min pappas katt Pipen. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.