Dagen vi lärde oss ympa

Åh jisses vad mycket svårare det var än vad jag hade fattat innan. Eller okej, kanske ska berätta lite mer om vad jag berätta innan jag säger det. Såhär var det, i måndags var det dags att få en glimt av hantverket ympning. Vi började med en liten genomgång med Fredrik i ett litet rum. Sen begav vi oss till trädgårdslabbet för att sätta knivarna i kvistar på riktigt.

Alla blev tilldelade varsin fin kniv. Här är min hand med min nummer 4.

Fredrik gick igenom steg för steg hur man skulle hålla kniven för att få till ett så bra snitt som möjligt.

Och när han hade visat diverse vinklar, grepp och positioner för snygga snitt (och för att inte hugga av sig sina fingrar..) började vi glatt att kapa av kvistdelar. Glädje mixades med frustration och pinnar flög överallt.

Lyckades fånga Ida preciiis efter ett snitt, och hennes min är väldigt talande för vad vi alla kände. Det var så kul att stå och lära sig detta och bara få fokusera på en grej under en väldigt lång tid. Men sååå frustrerande. Man ska dels tänka på precis hur man håller, hålla rätt vinklar och sen ha rätt snärt när man drar med kniven. Dels ska snittet vara helt rakt och cleant, och så måste det vara mellan 3-5 cm långt. Sen ska du lyckas få till det lika snyggt på grundstammen du ska ympa på för att det ska kunna passa ihop.

Såhär såg det ut efter ett ganska bra tag, många svordomar och konstiga snitt, senare. Grundstam och den sort man ville ha fastsatta och ihoptejpade. Kvar på grundstammen skulle man även lämna ett s.k fönster som man kan skymta genom tejpen.

Klippte till rötterna så att de skulle passa i en kruka, hällde på jord, kletade på ympvax på toppen et voilà! Klart!

Skrev en lapp med mitt namn och vad det blev för sort. Nu får vi bara hoppas på att jag inte klantade till det för mycket, så ska det nog bli ett äppelträd av detta tillslut!🍎

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *