Hej på er!

Detta är alltså mitt första inlägg på den här bloggen. Och vad handlar det här om då? Jo, det är såhär att jag med denna blogg kommer att ge er uppdateringar lite då och då med både ord och bilder (jomenvisst!) och därmed förhoppningsvis kunna ge er en lite bättre förståelse och uppfattning kring hur det kan vara att studera till Trädgårdsingenjör med inriktning odling på SLU Alnarp (För det är det jag studerar. För att förtydliga. Så att ni inte tror att jag är nån random person som hoppar in och fotograferar Trädgårdsingenjörerna i smyg).  Det ska bli väldigt roligt, och jag tycker det känns passande att jag börjar förklara lite vem jag är och hur det kommer sig att jag bestämde mig för att börja studera Trädgårdsingenjör – odling hösten 2017. Så nu kör vi. Nu börjar bloggen på riktigt.

Hilda heter jag. Jag bor i Malmö sedan snart 7 år tillbaka. Hittills har jag gjort ganska många olika saker i mitt liv. Och det har varit väldigt, väldigt roligt. För att ge några exempel så har jag  jobbat som egen företagare som gallerist,  jobbat i massvis av olika butiker, renoverat slott i Champagne, läst kandidat i Konstvetenskap i Lund, jobbat som projektassistent för Malmö Gallerinatt, frilansat som fotograf  m.m. Av att bara titta på vad jag har gjort är det kanske inte helt glasklart varför jag valde att börja plugga till det jag gör. Men det som det handlade om för mig var att jag kände att jag saknade att göra något som kändes meningsfullt. Alltså, många saker kan ju vara meningsfulla på olika sätt! Men för min del behövde jag något som jag kände kunde bidra till en skillnad, och som kanske inte kändes så ytligt som det hade känts i mycket av det jag gjort tidigare. Plus att jag hade ett enormt sug efter att studera till något som ger mig en blandning av teoretisk och praktisk kunskap.

Jag snubblade mer eller mindre över kurshemsidan för Trädgårdsingenjör när jag satt och glodde runt på nätet en kväll när jag kände att det var dags att styra livet i en riktning som inte kändes som ett enda ekorrhjul. Innan jag kom in på den sidan visste jag knappt att det fanns nåt som ens hette Trädgårdsingenjör. Oavsett så hade jag ett enormt behov av att få lära mig nåt nytt.

När jag läste om kursbeskrivningen tyckte jag att det lät intressant utan att egentligen riktigt förstå exakt vad det gick ut på. Men jag bestämde mig för att söka. Och jag kom in! Jag skulle absolut inte beskriva mig själv som nåt ”odlings-freak”. Långt ifrån. Mina förkunskaper är extremt små. Men jag har alltid varit fascinerad och glad i naturen. Jag tycker frågor som gäller hållbarhet och utveckling är extremt viktiga och intressanta. Om någon gång så speciellt i dagens läge med den rådande klimatutvecklingen vi har. Jag har alltid velat ha växter omkring mig vart jag än har bott. Så med alla de bitarna hamnade jag i den utbildningen jag har hamnat i.

Sedan i höstas har vi läst allt från växtkännedom, där vi skulle lära oss att identifiera  301 växtarter på latin, till organisk och oorganisk kemi. Vi har har haft ett projekt där vi planterade olika typer av basilikor och observerade utvecklingen med olika typer av bl.a substrat, bevattning och och belysning. Och just nu läser vi teknologi, mark och klimat.

I mitt program är det oftast  väldigt mycket. Det är väldigt intensivt. Ibland svär man för den extrema mängden info som ska pressas in i huvudet samtidigt. Man är alltid på helspänn när man står utanför dörrarna in till tentasalen, och man funderar alltid på hur mycket man egentligen lärt sig? Och svaret man ger sig själv där i den stunden är i princip varenda gång ”Ingenting. Jag inte lärt mig någonting”.  Men faktum är att man har det. Man lär sig hela tiden. Och det är så himla mycket roligare än vad jag någonsin hade kunnat förvänta mig!

Jag har i mitt huvud försökt gå igenom den tid vi haft på utbildningen hittills, för att kunna sammanfatta ungefär vad utbildningen går ut på. Och det är ju ganska svårt att sammanfatta en hel utbildning som fortfarande är ganska bred och ger många olika möjligheter. Men jag skulle vilja säga att det hela tiden landar i att man ska få en grundläggande förståelse kring hur växter faktiskt fungerar. Att de är levande ting med behov. Att man måste veta och känna till vad som krävs för att en växt ska kunna utvecklas på ett så bra sätt som möjligt. Att förstå att det finns en så extremt mycket större komplexitet kring vad som får olika typer av växter att gro och trivas. Och allt det vi lär oss känns hela tiden väldigt vettigt. Jag skulle vilja säga att vi lär oss för att i framtiden kunna skapa så pass hållbara miljöer som möjligt. Sen kan man använda den här utbildningen på väldigt många olika sätt. Och vem vet vad jag bestämmer mig för att specialisera mig på i tredje året? Vi får väl helt enkelt vänta och se.

Lite lätt krumryggad med klänning och pojkfrisyr kände jag redan som 5 år gammal att det var något visst med bevattning.

 

Ps. I framtiden blir det självklart mer bilder från min utbildning och färre bilder på mig själv. Jag lovar.

6 kommentarer

  1. Så kul att du bloggar!! Jag känner igen mig i det du skriver om när du trillade över utbildningen. Jag har också en kandidatexamen sedan tidigare men kände att jag ville göra något annat. Något mer meningsfullt! Jag hittade det här programmet av en slump en dag när jag satt på jobbet och hade lite att göra, jag sökte direkt! Att lära sig om växter och hur vi ska ta hand om dem känns otroligt mer meningsfullt än något jag varit inriktad på tidigare! 🙂

    1. Ja så himla kul att du kände igen dig i det jag skrev! Känns som att det är nåt många av oss har gemensamt i klassen. Känns så himla kul att alla har gjort så många olika saker och är så nyfikna av sig. Även om många av oss är extremt olika så har vi fortfarande mycket gemensamt. Det tycker jag är väldigt kul:)

  2. Hej!
    Ville bara tacka så himla för att du delar med dig av dina tankar och bakgrund. Jag har en ganska liknade story.. kandidatexamen i konstvetenskap, jobbar som gallerist i Stockholm Berlin och lite annat.. Och som tidigare kommentar nämnde snubblade jag in på Slu:s hemsida också och hittade denna utbildning. Jag har ju tyvärr många oros tankar med en flytt från Stockholm, och en treårig utbildning när man är 29år..
    Men de är väll bara att köra antar jag! 😉 Så nu sökte jag tack vare dina kloka ord!

    Tack igen för inspirerande ord!

    Trevlig onsdag!

    1. Hej Johanna,

      Så kul att läsa din kommentar. Det värmer i hjärtat, verkligen! Ja, jag gick också och oroade mig ett tag just med tanken på att det kanske kändes lite för sent att sätta igång med en utbildning när man närmar sig 30 (vilket jag fyller i sommar). Men den känslan var verkligen som bortblåst när jag började! En stor del av den anledning var faktiskt att träffa alla andra som går min utbildning. Det är personer i väldigt olika åldrar med väldigt olika bakgrund. Vissa har jobbat inom trädgård tidigare, men vi är ett förvånansvärt stort antal (skulle nog faktiskt vilja påstå att det är ett dominerande antal) som inte har någon som helst erfarenhet sedan tidigare, mer än ett intresse på ett eller annat sätt för växtlighet. Jag läser med folk som har jobbat som biomedicinsk analytiker, förskolelärare, simtränare på elitnivå, som butiksbiträden etc. Väldigt stor blandning. Men det som verkar vara gemensamt för oss alla är nyfikenhet. Och det är nog den bästa typen av gemensam faktor att ha tillsammans med ett gäng människor som man ska läsa med i tre års tid. Jag önskar dig stort lycka till och tycker att du gör helt rätt i att söka detta! Livet är ju helt enkelt för kort för att inte våga testa grejer. Ha det så bra!

  3. Hej! Finns det något sätt att komma i kontakt med studenter som har inriktning design, som ev vill ta sig an uppdrag under utbildningen? Jag bor i Lomma (närmast Alnarp) med en trädgård som jag skulle vilja göra om – gräva bort mycket gammalt, anlägga köksträdgård, plantera nya träd och blommor. Tänker om det kanske finns någon som vill ha ett skarpt projekt.. 🙂

    1. Hejsan Rebecka,

      Ja det finns säkert flera studenter på design som hade velat hjälpa till. Sen finns det väldigt många duktiga studenter med stor kunskap även hos oss på odling som hade kunnat hjälpa dig också!:) Så du har verkligen mycket att välja på. För att komma i kontakt med studenter från design skulle jag nog börja med att kontakta programstudierektor Karin och utgått därifrån: karin.svensson@slu.se. Ha det så bra och lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *