Första laborationen!

Hejsan Svejsan, hoppas ni mår bra!

I fredags hade vi vår första laboration och det var väldigt skönt att få göra något praktiskt med det vi har läst om i tre veckor. Det är en helt annan sak att sitta med uppgifter som bara är siffror och bokstäver, i jämförelse med att faktiskt hälla den där syran i den där basen som vi behöver få reda koncentrationen på. Man känner sig ju också väldigt cool i labbrock och skyddsglasögon.

Den här kemikursen innehåller bara två delar som är obligatoriska, alltså som vi måste göra för att dels få CSN och dels för att bli godkända. Tentan är självklart obligatorisk men även den här labben med tillhörande labbrapport. Det svåra med rapporten är att den ska vara väldigt förenklad. Och nej, jag har ingen aning om hur det går ihop.

Hur som helst var det väldigt intressant och lärorikt (jag vet, galet) att få tillämpa sina kunskaper i praktiken. Man fick en helt annan förståelse för helheten. Vi fick till exempel testa pH på olika slags jordar vilket i princip var det första trädgårdsbaserade hittills i kursen. Fast egentligen är allt vi gjort grundat i växtriket men det har varit svårt att förstå varför vi har lärt oss att balansera formler och inte vad växter behöver för näring. Denna vecka börjar dock den organiska kemin som jag tror är lite mer nischad.

Trot’ eller ej, trädgård är vetenskap.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *