En dag av egen instudering

Igår hade vi egen instuderingstid, vilket faktiskt är ganska ovanligt. Oftast har vi både föreläsningar, laborationer och exkursioner schemalagda varje dag,  måndag – fredag, varje vecka. Så igår passade jag på att göra en del räkneövningar för att förbereda mig inför markkemi-laborationen och de beräkningar vi ska göra på fredag.

För den som är nyfiken på vad det kan innebära kommer här två exempel på vad för typ av beräkningar som kan dyka upp:

 

På tisdagens föreläsning gick vi bl.a igenom AL- och HCl-klasser för att veta hur vi skulle gå vidare med vissa av uppgifterna. Jag förstår om det känns totalt obegripligt att titta på. Men jag vill ändå dela med mig. För så som jag har förstått det så verkar det vara många som inte riktigt förstår vad själva ”ingenjör” i ”trädgårdsingenjör” innebär. Men som just nu kan jag förklara att det är en hel del markfysik och markkemi. Så väljer man den här utbildningen ska man vara beredd på att det ju faktiskt är en ingenjörsutbildning. Alltså en hel del naturvetenskapliga ämnen som berörs. Kan ju vara bra att veta tänker jag! Man kan lite tänka att vi i grund och botten utbildas för att kunna lösa problem. Och det är faktiskt väldigt kul.

Något av det mest intressanta vi håller på med just nu är att lära oss ställa diagnos på fysiologiska skador på växter, orsakade av brist eller av överskott på mineralämnen. Bara för att ta ett litet exempel så börjar man alltid med att dela upp de fysiologiska skadorna i två huvudgrupper: kloros och nekros. Man kan bl.a avläsa att symptomet på ett ungt blad som helt eller delvis gulnat är kloros. Vilket innebär att klorofyllbildningen är hämmad. Det kan handla om en brist av svavel, magnesium eller kväve. Detta är något som kan åtgärdas. Om man däremot har att göra med ett äldre blad eller växtdel som har fått brunaktiga färgförändringar handlar det istället om nekros, vilket innebär att en del av vävnaden har dött. Det finns väldigt mycket att lära sig där och det är extremt komplext. Det hade varit fantastiskt att en dag kunna titta på en växt och att endast genom att titta kunna svara på ifall det finns ett överskott eller underskott av järn, magnesium, svavel, kväve, kalcium, kalium, zink, koppar, fosfor eller bor. Folk som klarar av att göra det imponerar mig väldigt mycket just nu.

I övrigt fick jag nästan lite ont i hjärtat när jag gick och fyllde på med kaffe i köket, under pauserna i pluggandet på hemmaplan, och fick syn på avokadoplantorna i fönstret. Snön singlade ner utanför och det såg bara så himla fel och sorgset ut. Men det är ingen fara, våren kommer snart! Hoppas i alla fall…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *