Så börjar året lida mot sitt slut, och nästan alla SLUSS-are ska bytas ut. Ett år har gått, och vänner för livet har vi fått!
Jag ska inte rimma en hel krönika, även om det hade varit kul! Istället ska jag försöka tänka tillbaka på året och vad som hänt i SLUSS och på SLU under året.
Först vill jag tacka alla studenter och kårerna på SLU för deras fantastiska engagemang under året! Genom er har vi fått in studenternas åsikter i olika frågor och kunnat driva dessa vidare inom SLU.
Året har handlat ganska mycket om att få med studenternas perspektiv och intressen i SLU:s nya strategi och efterföljande inriktningsdokument för grundutbildningarna vid SLU, och vi har fått gehör för mycket av det vi ville ha in. Vi är väldigt glada att studentrekrytering, pedagogik och utbildningens forskningsanknytning är teman för tre av delmålen i strategin eftersom det har varit frågor som studenterna de senaste åren jobbat hårt för att få på agendan. Det känns skönt att dessa dokument nu är fastställda och att alla inom SLU nu kan börja jobba för att göra verklighet av orden, tillsammans.
En annan stor fråga under året har varit det ”nya” kvalitetssäkringssytemet för utbildning. Tidigare har det varit Universitetskanslersämbetet (UKÄ) som granskat utbildningarna vid Sveriges universitet men detta kommer från och med 2017 ske på ett annat sätt. UKÄ kommer fortfarande att göra egna granskningar men framförallt kommer de att titta på HUR universiteten gör för att säkra kvaliteten. Därför har SLU (likt andra universitet) samlat och beskrivit alla delar som används för att säkra utbildningskvaliteten i ett särskilt dokument. Några få delar har lagts till eller modifierats lite, men generellt sett så kan man säga att det som är nytt är att man har samlat och systematiserat det man redan gör.
Jag och Anna Enocksson (SLUSS andre rådgivare) har tillsammans representerat SLU:s studenter i Europa inom nätverket ELLS och i dess studentorganisation ELSA. I ELSA har vi under året bl.a. jobbat med att förtydliga vår roll inom nätverket och funderat på hur ELLS ska kunna bli mer synligt för studenterna på de olika universiteten.
I SLUSS då? Jodå, även inom vår organisation har det hänt grejer. Vi äntligen blivit klar med revideringen av våra stadgar som vi ändrat i olika steg, tillslut blev det svårt att hålla koll på vad som ändrats så vi gjorde en rejäl uppstädning av dem. Även SLUSS rese-och representationspolicy har reviderats.
Under vårterminen arrangerades även de två årliga utbildningarna som SLUSS håller tillsammans med SLU. Först ut var Utbildningsdagarna för studentrepresentanter. De som deltog var främst studiebevakare, skyddsombud/studiesocialt ansvariga, kassörer och kårordföranden. Under dessa dagar får de bl.a. lära sig hur SLU fungerar, vilka rättigheter och skyldigheter man har som studentrepresentant och hur pengar fördelas mellan utbildningarna och mellan kårerna.
Innan sommaren var det också dags för insparksutbildningen. Den är till för att de insparksansvariga på kårerna ska få så bra förutsättningar som möjligt att skapa roliga och välkomnande insparkar för de nya studenterna. Där får deltagarna lära sig massor om lika villkor, gruppdynamik och alkohol. Det som brukar vara mest uppskattat är att få ta del av hur de andra kårerna än sin egen arrangerar insparken. Utbildningen brukar vara väldigt uppskattad och i den utvärdering som görs av insparkarna syns det att kårerna lyckas bra med dem. Visst finns det saker de behöver utveckla och förbättra men generellt sett brukar studenterna vara nöjda. Efter årets utvärdering kom vi fram till att SLU behöver förtydliga vad de vill med välkomnandet av de nya studenterna, så kårerna och SLU kan bli mer samstämmiga och tillsammans göra första tiden vid universitetet så bra som möjligt!
Under 2015 testade SLUSS för första gången att ha en kassör som skötte ekonomin och i år beslutade styrelsen att detta ska bli en permanent post. Som vice ordförande är jag väldigt glad att de tog det beslutet eftersom det har frigjort mycket tid för mig att jobba med andra frågor som är viktiga för studenterna. Dessutom har det blivit mer ordning och reda i SLUSS ekonomi och det har blivit tydligare vart pengarna går, något som uppskattas av oss själva men inte minst av kårerna och våra revisorer. Snart rulla vi in i år tre med en kassör och vi är mer än nöjda!
Utöver detta har både vi, kårerna och övriga studenter suttit i många möten och representerat studenterna. Detta är otroligt viktigt för oss alla att vi finns med när beslut som kan påverka våra utbildningar bereds eller tas. Till vår hjälp har vi SLU:s studentinflytandepolicy som beskriver vår rätt att finnas med i olika organ.
SLUSS ordförande och vice ordförande har också gjort två campusturnéer för att hälsa på hos kårerna och se studiemiljön hos studenterna på SLU:s olika campus. Detta har varit jätteroligt och väldigt viktigt för oss att få se eftersom vi ska företräda alla studenter på SLU. Dessa turnéer hoppas vi kunna utveckla lite under nästa år så vi ska få ut ännu mer av dem och verkligen se till att den lilla tid vi spenderar där ger studenterna och oss så mycket om möjligt!
Avslutningsvis vill jag och Isabella tacka:
- alla studenter som hjälper oss och SLU att utveckla våra utbildningar genom kursvärderingar och input via mail och kommentarer,
- alla kårerna för ert fantastiska engagemang,
- SLU för att ni värnar om era studenter och lyssnar till det vi har att säga. Vi är inte alltid överens men efter lite diskussion brukar det mynna ut i något som de flesta kan vara nöjda med.
Sist men inte minst vill jag rikta ett STORT TACK till SLUSS styrelse: Amanda Backlund, Carin Danielsson, Nils Nilsson, Christian Syk, Jonathan Ahlm, Ulrik Bergsland, Johanna Fogelberg och Maria Karlsson. Ni har gjort mitt år som vice ordförande i SLUSS oförglömligt och jag är så tacksam för att jag har fått jobba med er och tillsammans med SLUSS ordförande fått driva denna verksamhet med ert förtroende!
Efter jul kommer Sofia att ta över som vice ordförande för SLUSS och jag är övertygad om att det kommer bli jättebra!
/Karolina Ottosson