Baljväxter på tallriken i en krissituation?


Publicerat den

I maj damp den ner i våra brevlådor – broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” – från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Och under Almedalsveckan anordnade SLU ett seminarium med titeln ”Käk för kris och krig – livsmedelsberedskap för en ny tid” (där Pernilla Tidåker från New Legume Foods deltog). Vad är då lämplig… Fortsätt läsa Baljväxter på tallriken i en krissituation?

Framtidens mat – bönor och ärtor från svenska åkrar!


Publicerat den

Seminarium, studiebesök, fältvandring och middag 11 september 2018 start kl 13.00, Färjestaden, Öland Bruna, vita, kidney, borlotti, yin-yang bönor – visste du att alla dessa bönsorter odlas i Kalmar-Ölandsregionen? Här finns också Sveriges enda storskaliga renseri för bönor och ärtor. Dessa baljväxter är fulla av nyttiga näringsämnen och en viktig del i det gröna proteinskiftet mot… Fortsätt läsa Framtidens mat – bönor och ärtor från svenska åkrar!

Does common bean form root nodules when grown on a field for the first time? – MSc thesis presentation 19/1


Publicerat den

Christina Hultman, who is studying at the Agriculture Programme – Soil and Plant Sciences at SLU, will present her Master’s thesis entitled: Abundance of root nodules on common bean, Phaseolus vulgaris – a comparison between Swedish fields with and without a recent history of common bean cultivation Friday 19 January 2018, 9.30–10.30 in room Marken,… Fortsätt läsa Does common bean form root nodules when grown on a field for the first time? – MSc thesis presentation 19/1

Lyssna på en pod-cast om baljväxter!


Publicerat den

I denna pod-cast som producerats av SLU plattformen Future Food berättar SLU-forskaren Elin Röös om projektet New Legume Foods,  Håkan Johnsson VD för KÖTP berättar om hur produktionen utvecklas och efterfrågan går stadigt uppåt och Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap, berättar om baljväxters  effekter på hälsan. Kokboksförfattaren Jenny Damberg bjuder på maränger gjorda på kikärtsspad och berättar hur man kan laga baljväxter… Fortsätt läsa Lyssna på en pod-cast om baljväxter!

Mer baljväxter på åkern och tallriken – hur kommer vi dit?


Publicerat den

Vad finns det för möjligheter att utöka både svensk produktion och konsumtion av baljväxter? Hur nyttigt är det att äta baljväxter och hur miljövänliga är de egentligen? Detta och lite till får du svar på i ett seminarium som arrangeras på SLU den 8 november. Här finns en inspelning av dagen att titta på i… Fortsätt läsa Mer baljväxter på åkern och tallriken – hur kommer vi dit?

Vad får hälsomedvetna konsumenter att köpa baljväxter?


Publicerat den

Nu har Sara och Konstantin avslutat sitt masterarbete. Den övergripande forskningsfrågan löd: Vilka attityder har hälsomedvetna konsumenter jämtemot baljväxter? Finns andra faktorer än attityder som påverkar konsumenters vilja att köpa baljväxtbaserade produkter? Utifrån teori kring konsumenters beteende tog de fram en modell för att beskriva hur konsumentens kunskap, smakpreferenser och yttre normer påverkar konsumentens attityd… Fortsätt läsa Vad får hälsomedvetna konsumenter att köpa baljväxter?

Antinutritionella faktorer i baljväxter


Publicerat den

Baljväxter innehåller mycket nyttigheter men också vissa ämnen som har negativa effekter, så kallade antinutritionella faktorer. Genom olika typer av behandlingar kan innehållet av dessa minska. Lär dig mer om detta genom att läsa denna skrift: Antinutritionella faktorer ! Rapporten är ett resultat av Ylva Henrikssons kandidatarbete.

Presentation of MSc thesis about cultivation and use of grain legumes in food production


Publicerat den

Master student Camilla Olsson, who is attending the Agroecology program at SLU, has performed her MSc thesis within the Project New Legume Foods. Camilla’s study is based on interviews with farmers and food industry representatives about their experiences and perceptions about growing and using grain legumes for human consumption. She will present her thesis on Wednesday… Fortsätt läsa Presentation of MSc thesis about cultivation and use of grain legumes in food production

International conference: Advances in grain legume cultivation and use


Publicerat den

The EU projects EUROLEGUME and LEGATO are organizing a scientific conference to mark the final year of the two projects. The conference will be held in Novi Sad, Serbia, 27-28 September 2017, and is open to anyone interested in research on legumes in broad terms. Read more at http://www.legato-fp7.eu/FinalConference/

Välkommen till fältvandring och diskussion om baljväxtodling 20 juni!


Publicerat den

Welcome to field visits and discussion about legume cultivation, 20 June 2017. So far, the event is only decribed in Swedish. Please contact georg.carlsson@slu.se if you want to know more. Är du intresserad av testa nya grödor eller öka din odling av bönor, linser eller ärter? Skulle du vilja att de baljväxter som du odlar… Fortsätt läsa Välkommen till fältvandring och diskussion om baljväxtodling 20 juni!