Borrkärnor och rullstensåsar

Idag hade vi tur med vädret och inte en ändå regndroppe kom den här gången till skillnad från då vi åkte till Berlin i höstas. Men i full mundering har vi stått uppe på en blåsig moränrygg, som är en kulle skapad av isen, och vandrat genom djupa pölar i ett kärr.

Vi har alltså haft exkursion och varit ute i fält idag. Något försenade lämnade vi Alnarp med egen buss och begav oss till Dalby stenbrott för att titta på all gnejs som finns där och blicka ut över landskapet för att se hur åkermarken används och varför det inte finns några stenmurar mellan åkrarna där. Vi kikade på en massa olika jordarter och stod uppe på en moränrygg som består av sand och grus och större stenar som flyttats dit och formats till en kulle av inlandsisen. Där uppe höll vi på att blåsa ner, men soligt va det.

I närheten av stenbrottet behövde vi reflexväst och hjälm, men trots att det kanske inte direkt var till någon nytta då vi bara befann oss inom området vid stenbrottet någon minut bar alla sin utrustning med stolthet. ^^’

Tada!

Vi besökte även ett kärr för att ta upp en borrkärna och titta på leran som lagrats där för cirka 15 000 år sedan. Blött och säkert 20cm djupa pölar fick vi vada igenom, men det var verkligen en upplevelse att få trycka ned en kapsel i torven och dra upp en grå lera som såg lika slät ut som marmor. Såg nästan lite ut som smält grå marmor.

Vi besökte ett mindre stenbrott i Dalby för att i närheten av det titta på en riktig rullstensås som även den skapats av inlandsisen.

I en skog vid Vombsjön fick vi kika på sanden som blåsts dit av vinden innan vegetationen tagit över och kunde hålla kvar den. Under mossan var det som sanden från en sandstrand!

Längtar till nästa fältbesök då jag tror att vi ska titta på vårlökar. ^^

Upp, upp och iväg mot solen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *