Första sommarregnet

Fortsättning på gårdagens geologi med en genomgång på vår uppgift. Vi fick en fiktiv bild över ett svenskt landskap där många vanliga lämningar efter senaste istiden var utmärkta. Ganska klurigt att svara på frågor om hur saker uppkommit eller varför man väljer att bygga en by eller en flygplats på olika specifika ställen på grund av hur den geografiska platsen ser.

Under eftermiddagen blev det en genomgång och lite övningar på hur man läser av en jordartskarta och vad de är bra för. Så med färgglada kartor satt vi och klurade på hur isen rört sig och hur olika jordarter blivit till under tiden isen dragit sig tillbaka och landet höjt sig. Mycket prat har det blivit om Högsta Kustlinjen som visar var landet låg i förhållande till havet när isen först lämnade landet.

Det ska bli spännande att få se hur allt detta ser ut på riktigt när det imorgon är dags för en exkursion där vi åker ut med buss och kikar på olika jordar och lämningar i naturen. Precis som under förra kursen där vi fick en känsla av hur saker passar i ett rum får man nu en inblick i hur mycket omkring oss är uppbyggt och får en helt annan syn på varför en rullstensås i Skåne egentligen inte är en sådan.

En massa ramslök fyller marken i parken nu under lövträden och ger en föraning om riktig vår och lövsprickning. När vi dessutom fick ett kort sommarlikt regn, ett sånt där som kommer nästan utan förvarning och egentligen inte gör himmeln mörk, fick jag en ordentlig sommarkänsla.

Längtar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *