Stenar, jordarter och dumplings

Idag höll vi hus i Lund för att gör ett par övningar där vi skulle lära oss att känna igen olika mineraler och jordarter samt att känna skillnaden på grus, sand och silt.

Inte helt lätt att hitta till ett hus och ett klassrum där man aldrig varit förut, men jag tror att alla faktiskt tog sig dit trots en del tågkaos i den lilla snön som inte direkt la sig. Men eftersom det ska vara den sista kalla dagen på ett tag nu så stod vi ut när vi under lunchen trängde ihop oss i en liten källare där det såldes dumplings. Super gott och väldigt starkt!

Uppdelade i två stora grupper fick vi under förmiddagen känna på olika storlekar av markpartiklar för att på enkelt sätt räkna ut vilka egenskaper en jordart som vi stöter på har.Vi fick även kika på olika sorters torv som blivit mer eller mindre nedbrutna från den vitmossa eller de löv som varit materialet för torvens uppbyggnad och olika sorters dy som skapats på sjöbottnar.

Man får verkligen upp ögonen för hur stor skillnad något som jag tidigare såg som obetydligheter kan göra på hur marken beter sig och hur den påverkas av allt omkring.

Under eftermiddagen blev det istället mineraler och bergarter där vi fick en genomgång om vilka mineraler som bygger upp vilka bergarter och hur de skapas på olika sätt och olika platser. Verkligen en komplex historia som är lite svår att förstå och man känner sig mer som någon som ska avgöra om faktan kan stämma eller inte än att man får förklarat för sig hur det faktiskt funkar i jorden under våra fötter.

Efter allt detta blev det först en runda till matmarknaden som besöker Lund den här veckan för att köpa churros. NOM. ^_^

Sedan bar det av hem till en klasskompis där det bjöds på våfflor, för att sen hålla ett möte om hur vi ska göra med workshoppen som vi ska hålla kvällen innan LARK-dagen(landskapsarkitekt-dagen) den 20 april. Det ska gå i årets tema Divide, Cross & Conect.

Från fingrus till grovsilt i små boxar, med lera på slutet

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *