Vad betyder termen “ekoteknik”?

2015 användes termen ”ekoteknik” som ett av temana för ett finansieringssamtal av det gemensamma Östersjöforsknings- och utvecklingsprogrammet BONUS. I samtalet definierades områden där ekoteknik kunde tillämpas, men definierade inte uttryckligen själva termen. Mot denna bakgrund beslutade forskare, inklusive Jennifer McConville från vår grupp, att systematiskt granska litteraturen om användningen av termen “ekoteknik” för att informera om det framtida arbetet med BONUS RETURN-projektet. Många artiklar använder helt enkelt termen som ett “modeord” utan att erbjuda en definition av termen. Granskningen hittade dock 49 artiklar med uttryckliga definitioner. Dessa definitioner innehåller en mängd inbäddade koncept för att beskriva teknologityper, fördelar och processer som kan ses som ekoteknologi. Vi samlade dessa begrepp i ett konceptuellt ramverk som vi känner fångar flera av de perspektiv som representeras i termen ekoteknologi. Observera att flera av dessa begrepp kan vara i konflikt med varandra. Detta ramverk erbjuds som en utgångspunkt för diskussion kring en möjlig gemensam syn på ekoteknologi, eller som ett sätt för författare att vara öppna om begreppen inbäddade i deras användning av termen. På grundval av denna granskning föreslår författaren följande definition för användning i BONUS RETURN-projektet:
Ekoteknologier är mänskliga ingripanden i socialekologiska system i form av praxis och/eller biologiska, fysiska och kemiska processer utformade för att minimera skadan till miljön och tillhandahålla tjänster av värde för samhället”.

Läs hela artikeln här: Haddaway, N. R., McConville, J., & Piniewski, M. (2018). How is the term ‘ecotechnology’used in the research literature? A systematic review with thematic synthesis. Ecohydrology & Hydrobiology. In Press.

Contact: Jennifer McConville 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *