Denna helgen var ingen vanlig helg… Det har ju (för oss travisar) varit kriteriehelg! Med detta menas att det hålls kriterieauktioner på Scandic infra city (i Stockholm) och travtävlingar på Solvalla. Travhippologerna (dvs jag, Felicia och Tamara) åkte dit med våra kursledare i travkursen, Linda Degermark och Bo Eklöf. Vi var där i studiesyfte och vi hann med väldigt mycket på denna helg (=väldigt trött gäng som anlände till wången vid 03:30 natten till måndag..). Vi hann med två studiebesök, besiktning av häst inför auktion, titta på auktionen både fredag och lördag, vara med på diverse studiebesök på de olika avdelningarna på Solvalla med mera. Vi hade en rolig helg helt enkelt.
Fredag-
Avfärd 07:00.
07:15 hämtade upp en styck sömnig Bosse.
Ca 11; Anlänt i Sundsvall på studiebesök numero uno. Det var på
Ortsjöns Hästgård i Sundsvall (https://www.facebook.com/ortsjonshastgard/ ) Vi var imponerade av vårt besök. Det var en riktig drömgård. Dessa saker tyckte jag utmärkte sig på gården:
*Gödselhantering. Hårdgjorda ytor (som kostat mycket att åstadkomma men var väl värt pengarna) förenklade gödselhantering. Det är snart oktober och ingen lera…. Gödseln kördes bort med traktor. Alldeles intill hästarna betade kor. De betade ner intilliggande hagar. Detta för att bli av med parasiter (de överlever inte i ett annat värddjurs kropp). Sedan växelbetades hagarna. Hästarna blev av med eventuell koskräck på köpet.
*Parasitbekämpning. Gården är en del av SVA:s kontrollgårdar, vilket innebar bland annat att träckprov togs på varje (!) enskild häst. De hästar som behövde avmaskas fick i samråd med SVA noga utvalda medel (ej ”samma till alla”). Starka maskmedel gavs enbart om det var absolut nödvändigt, annars fick de ”snällare preparat”. Varför? Jo, på grund av det finns risk för parasitresistens. Detta kan leda till att parasiterna blir resistenta och att maskmedel inte längre har någon verkan. Dessutom är de noga på gården med att skicka efter och göra odlingar. Där går det att utmäta om stora blodmasken finns i markerna. Stora blodmasken är den mask som ställer till mest för hästarna och kan orsaka stora problem. Detta bör göras på alla gårdar..!
*Stora lösdrifter. Hästarna rörde sig över stora marker. Forskning på ridhästar har visat att de håller bättre senare i livet om de får röra sig över stora ytor på lösdrift under sina år som unghäst. De hade stora halmfyllda ladugårdar att gå in i. Noga var det också att påpeka att det var lösdrift- inte ”slödrift”. Alla hästar (unghästar, fölston mm) visiterades dagligen.
*Fölungarna hanterades regelbundet. Mer intensivt vissa perioder. När fölen lämnade gården kunde de lyfta ben, bli spolade och lastas utan medhjälpare. Det viktigaste var att fölen upplevde allt som något trevligt, inte läskigt. Viktigt var även att de blev trygga och modiga hästar med respekt för människor. Ingen fölunge fick lov att flytta på en människa.
*Avvänjning- först i åttonde månaden. Sedan sker en gradvis avvänjning. I unghästflockerna finns sedan alltid minst en äldre häst. Dessa håller ordning och reda i hagarna. De kallades för ”arbetshästar” då de jobbade på gården med just denna uppgift.
*Fri tillgång till grovfoder av god kvalitet. Inget kraftfoder! De höll sig i gott hull utan kraftfoder, på grund av de höga värdena i hösilaget. Istället gavs extra mineraler, exempelvis selen.
Efter studiebesök nummer ett fortsatte vi vidare och väl framme i Stockholm gick vi och tittade på auktionshästarna. Vi analyserade exteriör av hästarna tillsammans med Bosse. Det var roligt att han var med, det är en stor kunskap som Bo Eklöf besitter och jag och Tamara fick lära oss mycket. Något vi reagerade på var att vi fick se fler tråkiga haser, harhaser och dåliga benställningar än vad vi väntat oss. Dock var det till största del fint stammade hästar som överlag tyvärr inte gick för särskilt mycket pengar. Tråkigt för uppfödarna… Därav var det ganska många hästar som ropades tillbaka och blev osålda. Vi skulle eventuellt också få ropa in en häst på auktionen (Menhammarhäst) men så blev inte fallet. Med oss hem fick vi ju som sagt två hästar, båda från Menhammar Stuteri.
Det var en del från fredagen då jag tänkte att lördag och söndag får komma i ett annat inlägg, innan jag snart spräcker gränsen för antal ord per inlägg hehe..