Back to basics, och ha inte så bråttom!

Hur får jag ihop ett inlägg nu då? Ska försöka fatta mig kort utan att göra det fattigt.

Det Angelo Telatin pratar om är hästens beteende och inlärningsförmåga. En häst pratar häst precis som att en människa pratar människa, grejen är att hitta något gemensamt i dom språken för att kunna kommunicera.
Det vi använder oss av, både medvetet och omedvetet, är positiv samt negativ förstärkning och positivt samt negativt straff. Om ni inte är helt bekanta med dessa uttryck så rekommenderar jag att titta på den här korta filmen på youtube, snabbt och enkelt får man det förklarat för sig. 
Jag tror att det mesta vi gör med hästen är helt rätt, det Angelo pratar om är inga nyheter egentligen. Problemet är att vi är omedvetna om hur mycket hästen förstår, hur många signaler vi ger hästen och hur snabbt hästen lär sig. Jag tror också att vi har alldeles för bråttom och inte låter hästen få den tid den behöver för att befästa och känna sig trygg med uppgiften vi ger den.
Otroligt roligt att se Angelo jobba med hästarna, även om vissa saker är bekanta sedan tidigare så är det väldigt bra att se det i praktiken och få det så bra förklarat. När han arbetade med hästarna så var jag ibland inte helt med på vad han försökte få gjort, men när han förklarade så blev det så tydligt och självklart.


Kanske det enklaste att lära en häst, men inte att underskattas! Ta vilket objekt som helst (i detta fall användes boots), och belöna hästen när den nuddar det. Efter bara några enstaka upprepningar vet hästen att den får godis när den rör vid objektet. Om hästen försöker ta mat ur handen utan att nudda (som denna ponnyn gjorde en del) så gör ingenting, tills den nuddar saken som den så småningom kommer göra – då hästen provar olika metoder tills något fungerar (alltså belönas). 


En häst som kunde sparka, stegra eller springa för att komma undan från obehag. Här ville Angelo att han skulle röra sig mot trycket istället för att försöka fly undan det. Pisken petades på bakdelen tills hästen gjorde det önskade beteendet. Viktigt att fortsätta peta hela tiden och direkt sluta när hästen gör det man vill. Det är alltså negativ förstärkning.
Den här hästen var väldigt intressant att se på, då det verkar vara en väldigt smart men känslig häst. När han kom in i ridhuset var han väldigt spänd och nervös. Efter att ha jobbat med Angelo en stund blev han mer och mer avspänt, tillslut nästan lat. När något nytt introducerades kunde hästen bli lite nervös igen, men lugnade sig snabbt då den lärt sig vad signalerna betyder.


En travhäst som gärna blir tung på bettet. Angelo sa det så bra, att travhästar ofta lär sig dra sin vagn med bettet och inte bröstselen. Efter att ha tränat några stopp (mot väggen som hjälp) och använt sig av volter för att sakta ned tempot om det började gå för fort (en volt bryter inte framåttänket men sänker tempot) så kunde hästen trava utan kontakt med bettet och behålla tempot ändå. Det hästen hade lärt sig var att bära sin ryttare med kroppen, och inte bettet. Var det dåligt förklarat av mig? Man bröt alltså tanken hos hästen att bettet inte var till för att dra sin människa. En signal kan bara ha ett beteende. Dra i tygeln kan inte betyda både stopp och springa, för hästen kommer aldrig veta vilket beteende du ber om. 

Så väldigt svårt det var att få ihop någon sorts text av det här, haha! Det har varit en mycket inspirerande dag och vi har fått se så mycket att det är svårt att samla ihop det till något vettigt, jag behöver nog sova på det 😉
Imorgon kommer ekipage utifrån att rida för Angelo så fler problem kommer att lösas och fler frågor kommer svaras. Jag ska titta flitigt, och kanske vara duktigare på att anteckna så att jag kan återberätta både för mig själv och andra 🙂 Problemet är bara att jag blir så inne i det att jag glömmer av att skriva.

Nu är det tidig godnatt som gäller. Älskar verkligen det här spåret av hästvärlden! Börjar ana den inriktning mitt ex-jobb kommer handla om 😉

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *