Vetenskapsbaserad ridning!?

Hur långt kan man ta det här med hästens beteende och inlärning? Hur långt som helst, såklart! Halva mig känner bara – wow, det här är helt otroligt. Samtidigt som halva mig tänker att det här är inga nyheter och det är ingen överraskning att det fungerar, haha. Men jag är ändå imponerad över hur snabbt det går att lära en häst något nytt, eller fixa ett problem.

Igår fick vi se Angelo få två väldigt svårlastade hästar att gå på transporten på under tio minuter. Det jag tar med mig mest från det är att vi fick se ”extinction burst”. Båda hästarna provade alla metoder den kunde för att slippa göra det den blev sagd att göra. När den har provat alla metoder men ingen av dom har fungerat (då Angelo fortsätter be om önskat beteende), så testar den något nytt – i det här fallet gå framåt alltså. Jag ska verkligen komma ihåg att hästen ibland behöver få gå igenom sina metoder för att sedan förstå att ingen av dom fungerar.
Hästar som är rädda för sprutor eller flugspray har Angelo stött på många av, och han säger (vi fick också se) att den längsta tiden det tagit för honom att lära hästen stå still när man sprutar/sprayar är tre minuter.

Under ridlektionerna fick vi se allt mellan himmel och jord. En häst som hade svårt för vänstergaloppen, en som var rädd för allt, en arbetade fel med kroppen och behövde få hjälp att använda rygg och bakben och många fler. Små islandshästar och stora bruna hopphästar, någon vit arab-ish-häst 😉 Mycket spännande och väldigt varierat.

Jag vill kalla det vetenskapsbaserad ridning. Det är helt baserat på hästens beteende och inlärning vilket gör det hela väldigt enkelt egentligen. Det är som att lära hästen tricks! Man kan också använda det på så många olika sätt. En häst som sticker eller stegrar, eller någon som jobbar fel och såklart för att få hästen att gå så bra den bara kan och bli stark.
Det här var den mest lärorika helgen på länge, kanske någonsin? Då så mycket blir förtydligat och bekräftat, tillsammans med nya lärdomar som var bra förklarade.

  

Angelo fick även prova på att rida pass, väldigt roligt 🙂
Hoppas nu att han kommer till Sverige (och Wången) igen så att vi kan fortsätta ta lärdom av honom. Isåfall ska jag vara snabb så jag kanske kan rida lektion också 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *