Tre intressanta föreläsningar

Den senaste veckan har vi haft en hel del intressanta föreläsningar. En handlade om kognition och där togs ämnen som verktygsanvändning, social kognition, språk & kommunikation och imitation upp. Föreläsaren berättade om att vuxna surikater antagligen lär yngre surikater hur man ska hantera farliga byten vilket jag tyckte var intressant, att djuret faktiskt lär ut något medvetet för att den senare kommer kunna gynnas av det.

I fredags hade vi en heldag med Karolina Westlund, som pratade om djurträning och olika metoder som kan användas och vad de har effekter på djuret och träningen. Vi har haft en annan föreläsning med henne tidigare år som fokuserade mer på positiv förstärkning, ”target-träning” och klickerträning. I år handlade den om mer ”ovanliga” metoder såsom moulding. Hon pratade även om negativ förstärkning och bestraffning och varför man inte bör använda de metoderna. På slutet pratades det om hur oönskade beteenden kan lösas. En väldigt intressant och intensiv dag!

Igår hade vi en föreläsning med Per Jensen. Han pratade om hundens domesticering och om hur människan och hunden har utvecklats tillsammans, till den grad att det till och med visar sig i generna. Han tog bland annat upp att hundar är väldigt duktiga på att läsa människors ansiktsuttryck och att de vet var människan har sin uppmärksamhet riktad. En annan kul som togs upp var att det finns teorier om att domesticeringen av hunden gjorde att våra förfäder kunde domesticera andra djur och då bilda jordbruk. Så utan hunden kanske vi fortfarande hade varit jägare och samlare?

Förutom att vi hade roliga föreläsningar fick vi även snö förra veckan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *