Skara dag 3, slakteri och genetik

Dag 3 började lite nervöst för min del eftersom vi skulle åka och besöka ett slakteri. Vi fick först se lite av drivningen av grisar fram till bedövningen, och därefter fick vi se själva avlivningen. Efter grisarna gick vi över till nöt-sidan och fick se samma sak på den avdelningen. Vi fick även se hur djurslagen hålls uppstallade om de inte går till slakt direkt. Jag klarade av att se allt utan att svimma, men det var mycket att smälta, och det var många tankar som for runt efter besöket. Det var ett av de mest givande studiebesöken och det var väldigt lärorikt. Så nu har vi sett hela kedjan från när livsmedelsdjuren föds upp tills de går till slakt!

Efter slakteriet åkte vi till Viking genetics som tar fram avelstjurar och kor. Där hade vi en föreläsning om hur viktigt det är att ta hänsyn till hälsan i aveln för att djuren ska må bra och för att de ska producera bra. Vi fick även se hur de håller djuren på gården och se hur rummet ser ut där tjurarna lämnar semin.

Då vi varit på två studiebesök, åkte vi till SLU:s forskningscenter i Skara för att äta lunch. Vi fick kasta i oss den lite snabbt för att hinna till vårt tredje studiebesök den dagen vilket var till Hornborgarsjön. Där finns det olika arter av fåglar, och vi fick en föreläsning om hur bete med olika djurslag kan både gynna och skapa konflikter i olika miljöer. Kvällen avslutades med att större delen av klassen samlades i ett av sällskapsrummen för att se premiären av Bonde söker fru.

Varje morgon fick vi en hotellfrukost, så gott 

Hornborgarsjön 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *