Principer för peer review-granskning

Nyligen har ett antal chefer för olika forskningsfinansiärer runt om i världen mötts och antagit principer för peer review-granskning av forskningsmedelsansökningar. Sverige representerades av generaldirektören för Vetenskapsrådet, Sveriges viktigaste forskningsfinansiär.

Peer review, eller på svenska referentgranskning, innebär att ansökningar granskas av externa experter. På samma sätt går det till när redaktionerna för vetenskapliga tidskrifter avgör om en artikel är värd att publiceras – manuskriptet skickas runt till utomstående granskare, som ger rekommendationer och i många fall förslag till förändringar av artikeln.

De nu antagna principerna föreskriver bland annat att granskningen av ansökningar ska vara transparent och opartisk. Så har inte alltid varit fallet. Till exempel visade Christine Wennerås och Agnes Wold i en numera klassisk artikel i tidskriften Nature för 15 år sedan att både könsdiskriminering och nepotism förekom vid granskningar av ansökningar om forskningsmedel.

Det återstår att se vilken praktisk betydelse principerna får.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *