Dobby is a free elf!

Finally! Jag är klar med praktiken! Halleluja! Jag är klar med alla arbeten också, ska bara skicka in allt. På torsdag ska jag iväg till Köpenhamn och nästa vecka börjar nästa kurs. Akut och intensiv sjukvård! Låter hur kul som helst. Det kommer handla om neonatala djur hur de vårdas och intensiv vård tex chockterapi, anestesi under olika förhållanden och mycket mer! Hur kul som helst! Men jag har inte varit i skolan sedan typ mars eftersom förra året avslutades med en praktikperiod och det här året började med en så det kommer kännas ovant att vara tillbaka i skolbänken. Men samtidigt kommer de vara skönt, jag har sju månader kvar av utbildningen och praktiken är helt klar. Praktiken är mest hektiskt, jag ser fram emot att börja skolan först kl 13 för att man har en ledig förmiddag. Sova! Njuta av studentlivet liksom xD Sen när jag är klar så är det ju 40 timmars vecka here I come! Bäst att passa på nu när jag har chansen att ha sovmornar liksom!

Pöss på er!

11 kommentarer

  1. Hejsan! Jag gör ett gymnasiearbete där jag skriver om yrket djursjukvårdare.
    Jag har några frågor, Varierar sig arbetet mellan olika säsonger och år?
    Och vad finns det för positiva och negativa grejer inom jobbet? 😀

    1. Hej! Oj vilken stor fråga! Ja det kan variera sig mellan säsonger. Tex på sommaren får man in ganska många ormbett och på vintern (specifikt december) så brukar choklad förgiftningar och presentsnören som ätits upp öka. Sen har vi jaktsäsongen när jakthundar skadar sig. Så det är väldigt olika. Detta beror ju såklart på vart man arbetar men om jag utgår från universitetssjukhuset där jag jobbar på akuten så tycker jag att det är så i alla fall.

      Positiva och negativa grejer inom jobbet? Wow ehm ja. Jag tycker det mesta är positivt, det är roligt och varierande och man får jobba med massor av olika djur och människor. Man jobbar i team med härliga människor och får hålla på med något som man tycker är roligt. Man känner att man hjälper till och gör livet bättre för både djur och deras ägare. Att få den uppskattningen från djurägare är en väldigt härlig känsla. Men sen finns det ju såklart mindre trevliga aspekter också. Djurägare som inte uppskattar hur vården har gjorts, en del utskällningar från arga och ledsna djurägare har man ju fått…. Sen (återigen beroende på vilken arbetsplats man är på) så är det väldigt olika pass. En del dagar jobbar man tidigt och en del dagar jobbar man kväll, schemat varierar ganska mycket. Med bristen som finns inom djurvården idag så är det en del personalbrist också vilket kan göra det stressigt när man är färre antal personer som jobbar än vad det borde vara. Sen blir man ibland kissad på, bajsad på och kräkts på men det vägs upp av hur mycket man kan gulla med helt underbara djur! Jag älskar det jag håller på med! Skulle inte vilja byta mot nått annat.

      Hör av dig om du undrar nått mer 🙂

      Hälsningar Angelica

      1. Tusen tack Angelica! Ditt svar hjälpte mig väldigt mycket 🙂
        Tänkte passa på och fråga om du vet något om historien bakom djursjukvårdare, hur yrket kom till och varför de behövdes.
        Och även vad för tjänster man gör inom yrket.
        Åter igen tack!
        Hälsningar Mathilda, Elev på SRG

        1. Kan inte så mycket om historien bakom djurvården eller djursjukskötsryrket annat än att legitimationen som behövs för att bli djursjukskötare är ny, bara några år gammal. Utbildningen har inte heller funnits så länge, förr så blev man upplärd på kliniken man sökte jobb på.
          Sen förstår jag inte riktigt vad du menar med tjänster inom yrket? Menar du vad man kan bli annat än djursjukskötare på ett djursjukhus eller djurklinik? Man behöver inte jobba kliniskt. Man kan jobba på foderföretag bland annat, sen tror jag att om man arbetar mycket med läkemedel så kan man gå kurser för att sedan arbeta på Läkemedelsverket med att sälja till kliniker och djursjukhus. Man kan bli säljare inom djurvården liksom. Sen kan man alltid forska om man inte är redo att sluta studera. En del blir lärare på gymnasium med djurvårdarinriktning eller på SLU.
          Det största valet man gör är ju om man vill hålla på med smådjur eller med häst. Jag som inte alls är hästtjej vill hålla på med smådjur men en del vill hålla på med bara hästar och en del gör några år på varje och byter emellan.
          Hälsningar Angelica

  2. Hej!
    Jag har förstått att det är rätt mycket praktik på utbildningen? Måste man åka iväg och göra den på annan ort eller kan man göra den i Uppsala?
    Sen undrar jag hur det funkar att jobba vid sidan av studierna med tanke på att det är så mycket praktik?
    Har alltid trott att jag vill bli veterinär men är inte längre säker på om det är det eller djursjukskötare jag vill bli, har du något tips på hur jag ska veta?
    Dessutom är jag äldre och kommer inte få studiemedel så jag måste jobba! Och jag kommer ha med mig mina 2 tonårsbarn till Uppsala så därför kan jag inte göra praktik på annan ort.
    Har du några reflektioner kring det?
    Mvh/ Victoria

    1. Hej. Det är tio veckors praktik i två omgångar som det ser ut nu iaf. Det kanske ändras längre fram då kursplanerna håller på att läggas om. När det är dags för praktik så får man gradera olika val och då kan du helt enkelt be om att få stanna Uppsala. De med barn får förtur på sitt förstahandsval så det skulle inte vara några problem för dig.
      Sen skillnaden mellan veterinär och djursjukskötare är ganska stor. Jag håller till exempel inte på med diagnosticering eller sjukdomsutredningar. Det jag gör är omvårnadsaspekten av vården. Jag ordinerar inget men jag utför behandlingar och annat, helt enkelt den praktiska omvårdnaden av djuret. Så det beror ju på vad som intresserar dig mest? Generellt så får man som djursjukskötare umgås mer med djuren än vad veterinärerna får göra. Sen är ju veterinär utbildningen 5.5 år medan min ”bara” är 3 år.
      Det är många som jobbar extra under studietiden. Det beror på hur avgörande man tycker föreläsningar är. Känner man sig bekväm med att plugga mer på egen hand och läsa in saker självständigt så behöver man bara gå på det som är obligatoriskt. Det kanske beror på vilket jobb man har också? Det är nått som bara du kan avgöra hur mycket du känner att du måste vara närvarande i skolan för att klara tentorna.

      Mvh Angelica

  3. Tack för dina svar!
    Jag klarar nog av att läsa en del på egen hand, men är det mycket schemalagd tid? Mycket grupparbeten och redovisningar?
    Jag har bättre koll på hur veterinärutbildningen ser ut, var och ”skuggade” en student i våras. Där är varjefall inte så mycket schemalagd tid vilket gör att man har lättare att själv styra sin tid. På veterinär är det ju mycket som ska pluggas in utantill, är det samma sak på djursjukskötare?
    Jo jag vet ju vad veterinär respektive djursjukskötare gör men det är ändå svårt att föreställa sig hur det skulle vara att jobba som det ena eller det andra. Kanske kan kolla om det går att praktisera någon dag på något djursjukhus.
    Är det något annat som är bra att känna till om utbildningen och framtiden?
    När det gäller jobb så borde man bli mer begränsad som djursjukskötare, eller kan man jobba på andra ställen än djursjukhus?
    Har du koll på hur det är med möjligheten att få jobba extra på universitetssjukhuset?
    Mvh/ Victoria

    1. Hej
      som djursjukskötare kan du jobba fråns törsta djursjukhus ner till den minsta kliniken i landet. Det finns inget som stoppar dig! Jag tycker att det är mycket att läsa in själv, personligen skulle jag vilja ha lite fler föreläsningar än vad det är just nu. Hur det är med extrajobb har jag inte så mycket koll på. Men dom söker alltid nya extra studenter varje år eftersom dom som går sista året ofta flyttar hem efter examen så det är bara att testa sin lycka.
      Hälsningar Angelica

  4. Tusen tack för dina svar!
    Har en fundering till, när man är på praktik är det väl svårt att jobba extra samtidigt?
    Mvh/ Victoria

    1. Hej, Jo det vart lite mycket med både praktik och jobb men praktiken är bara under tio veckor i taget så jag fick de att funka under dom veckorna ändå. Jobbade helgerna och en del kvällar så det gick bra ändå. Men visst ibland ville jag bara sova men hade skrivit upp mig att jobba så de var bara att bita ihop. Men för det mesta gick det bra 🙂

      1. Okej, tack för svar 🙂
        Skulle du kunna skicka ett mejl till mig? Du ser väl min mejladress här nedan? Jag vill fråga något mer ”of the record”
        Mvh/ Victoria

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *