En vän till mig som läser en specialistutbildning inom vården nämnde för ett tag sen en klok sak hennes lärare sagt till henne och hennes kursare – nåt som är lika relevant för alla oss som är eller har varit studenter. Jag kommer inte ihåg exakt hur det formulerades men budskapet var det att självklart ska ni läsa under utbildningen, men gör det med måtta. Se till att det är roligt att läsa och att ni inte blir trötta på det nu – för ni kommer behöva läsa och lära i resten av era karriärer och liv.
Det finns mycket klokhet i det budskapet. När man studerar har man ju fokus på att man behöver lära sig för att kunna få ett jobb, och det är lätt att glömma att när man väl börjar jobba så börjar en ny inlärningsprocess. Allt man har lärt sig på utbildningen kanske inte är relevant för det jobb man får och utifrån egen erfarenhet får man ibland lära om vissa saker eller sätta den kunskap man har med sig i ett annat perspektiv, men framförallt lära mycket nytt. Men det pratas det inte så mycket om på universiteten – lärandet efter examen.
Självklart är det viktigt att ta vara på studietiden, ta del av det man förväntas läsa och anstränga sig – men i slutändan tänker jag mycket att lärandet under studierna är en förberedelse för att vi ska fortsätta kunna lära oss mer framöver. Lära att söka information, ta till oss densamma och och inte minst värdera den. Kunskapen hjälper oss helt enkelt att tolka vår omvärld och vrida och vända på perspektiven. Vill med det här bara uppmuntra er att vara snälla mot er själva, och att påminna mig själv och er att se till att studera lagom mycket, så att det fortsätter vara roligt att lära resten av livet!