Verktygslåda

Har du ibland önskat att du hade tillgång till de där bra verktygen för att få ihop ett projekt, en grupp vänner eller en förening? Metoder och idéer för att skapa engagemang för en fråga eller för att få igång en idégenerering?

Jag har börjat samla på mig lite sidor med tips på verktyg och tänkte att jag också kunde dela dem med er! Tänker mig att de är lika användbara i studierna som i arbetet eller för ideellt engagemang.

Friametoder
 – här hittar du ett helt bibliotek med tips på metoder att använda vid lokal utveckling, alltifrån tips för att påbörja kreativa processer, stöd för att hålla möten, processledning och mycket mer. Framtaget av Hela Sverige ska leva tillsammans med en mängd olika organisationer.

Hyper Island Toolbox – ytterligare en verktygslåda med en blandning av metoder och aktiviteter som fokuserar på samarbete, kreativitet och learning-by-doing. Verktygen är grupperade utifrån 75 olika kategorier och täcker upp alltifrån kategorier som energizers, gruppdynamik, ledarskap, innovation och konflikthantering för att bara nämna några. 

Mentimeter – ett sätt att göra interaktiva presentationer med omröstningar m.m.

Driv – så startar du förening och driver projekt”
En lättläst bok som jag köpte för ett par år sen och som ges ut av den ideella organisationen PeaceWorks. Ger lättillgängliga tips på alltifrån hur man startar en förening, skapar inkluderande möten, gruppdynamik, idégenerering m.m. Går att köpa via PeaceWorks sida eller låna på bibliotek. PeaceWorks håller även i helgkurser på tema projektledning i Stockholm och Malmö.

Det finns också en mycket bra sida för den som planerar att arbeta med medborgardialog. SKL har tagit fram Dialogguiden med metoder och tips för hur man kan starta en dialog utifrån olika behov och syften.