Ute och cyklar – i Köpenhamn

I söndags blev det en spontan söndagsutflykt till Köpenhamn. Efter att ha fastnat på stationen i ett rejält åskoväder följt av regn- och hagelskurar hittade vi ett mysigt vietnamesiskt ställe att äta lunch på medan ovädret drog över. Ute strömmade mängder med maratonlöpare förbi som sprungit färdigt halvmaran. Såg så kallt och otäckt ut när de sprang ute i regn, hagel och åska. Fick i efterhand höra att tre av löparna blev träffade av blixten, riktigt otäckt. Tack och lov verkar det gått bra för dem men loppet ställdes in av säkerhetsskäl. Var så väldigt tacksam för att vi inte kom en timme tidigare och begav oss ut på cykel som planerat – då hade vi nog hamnat mitt ute i åskovädret.

Men solen bestämde sig för att titta fram igen under eftermiddagen, så till slut vågade vi oss ut på en cykeltur i Köpenhamn och passade samtidigt på att testa deras hyrcykelsystem – Bycyklen. Har testat liknande system men måste säga att det här var imponerande. Cyklarna hade GPS och var dessutom eldrivna vilket var väldigt smidigt för att snabbt susa fram genom stan.

GPS på hyrcykeln

Det gäller däremot att testa cykeln innan man åker iväg, det var inte alla cyklar som hade ett fungerande batteri – men de vi hittade funkade utmärkt och det var så mycket värt att ha en GPS som gjorde vägvalen åt oss!

Hyrcyklar – du känner igen dem på färgen!

Var Köpenhamn en så bra cykelstad som alla säger? Ja, jag måste nog säga det var väldigt smidigt att cykla här. Cykelvägar finns nästan överallt, och där det inte fanns ledde GPS:en in oss på mindre bilvägar. Det finns bra avsatser från cykelvägarna där vi behövde svänga av cykelbanorna och fantastiskt bra cykel- och gångbroar!

Gång- och cykelbro vid Papirön

Däremot lyckades jag tydligen bryta mot trafikreglerna! I Köpenhamn får man på cykel inte göra en vänstersväng i en fyrvägskorsning som vi gör här i Sverige. Tydligen måste man först svänga in åt höger och ställa sig i kö från det hållet för att sedan köra rakt fram. Det här hade jag helt missat, så kanske gjorde jag en och annan Köpenhamnsbo lite upprörd utan att jag visste om det. Så ett hett tips, spana in trafikreglerna innan du börjar cykla runt i stan!

Hur man gör en vänstersväng utan att bryta mot trafikreglerna! Bild tagen från: http://international.kk.dk/sites/international.kk.dk/files/i_bike_turistfolder_engelsk-tysk.pdf

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *