Hur bygger vi hållbart? Reflektioner från konferensen Building Sustainability SGBC16

”Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results”.

Ett intressant föredrag som verkligen fastnade i minnet efter första dagen på konferensen om hållbart byggande, hölls av Rickard Stark från Okidoki Arkitekter. Rickard berättade om den nya stadsdelen Vallastaden i Linköping där han är områdesarkitekt. Einsteins citat ovan sammanfattar rätt bra det han ville ha sagt.

Rickard Stark argumenterade för att vi behöver komma bort från det monotona byggandet och mixa än mer bostadstyper och funktioner i våra städer, vi löser inte morgondagens problem med gårdagens lösningar. Han berättade om en ny planeringsmodell de tagit fram i projektet för att försöka skapa en mixad och blandad stad där människor med olika bakgrunder kan mötas. Metoden bygger på sex olika principer de tre viktigaste principerna är storlek, tid och kvalitet. I stadsdelen Vallastaden är t.ex. tanken att det ska finnas en blandning av bostads- och ägandetyper. Okidoki arkitekter tog därför fram ett förslag inspirerat av ett system med tegar, precis så som jordbruksmarken var uppdelad innan den skiftades på 1800-talet.

I Vallastaden delas tomterna därför in i mindre enheter för att möjliggöra både olika typer av ägandeformer och för mindre aktörer att vara delaktiga. Stadsstrukturen är inspirerad av Jan Gehls teorier och planeringen är gjord så att bostadskvalitér ska värderas över pris. Vill du veta mer? Passa på att ta en titt på Vallastadens hemsida, eller varför inte själv kolla på Rickards föredrag som han även höll i Almedalen i somras!

Vi fick också lyssna på Karin Kjellson från Kod arkitekter som berättade om projektet 500k där de tittat på villaträdgårdarnas outnyttjade potential. En av projektens slutsatser var att ca 500 000 nya hem skulle kunna skapas under en 25 års tid om 1 % av landets alla villaägare årligen bygger ytterligare en bostad på sin tomt. Spana gärna in den här videon där Kod arkitekter berättar om projektet. Karin tog även upp exempel från Vancouver där ändringar i detaljplanerna gjorts det möjligt att bygga om  garage till bostäder för att på så sätt utnyttja redan befintliga ytor som är överdimensionerade.

Boverket har i sina prognoser förutspått att det behövs ca 710 000 nya bostäder tills 2025, men var ska de bostäderna placeras? Löser vi det enbart genom att bygga nytt och tätt i innerstaden eller skulle det här faktiskt vara en viktig del av lösningen framöver att även utnyttja överdimensionerade villatomter? Lagstiftningen tillåter ännu inte den här typen av byggnationer, men kanske borde den göra det?

Ett ytterligare intressant inlägg om byggande kom från Märta Terne på organisationen Bettershelter, en organisation som utvecklat en typ av temporär nödbostad för människor i flyktingläger. Bostaden, som är utformad som ett ihopplockbart hus, är ett alternativ till FN:s flyktingtält. I flyktinglägren tillåts idag inte temporära byggnader eftersom dessa områden inte är tänka att bli långsiktiga boenden. Paradoxalt nog blir många människor kvar i dessa områden under många års tid, och tanken med den här typen av nödbostad är att ge dessa människor ökad trygghet, värdighet och en högre säkerhet än de traditionella tälten kan ge.

En sådan temporär bostad under uppbyggnad (tar ca 4h) kan ni se bakom Marit på bilden. Vi spanade med stort intresse på byggandet under lunchen där det bjöds på vegetariska godbitar!

img_2391

Det här var några smakprov från konferensen, fortsättning följer!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *