Den mänskliga staden – perspektiv från konferensen SGBC16


Publicerat den

Hur kan man planera en mänsklig stad? Vilka perspektiv behöver lyftas och vilka grupper får sällan sina röster hörda? Här kommer några inspel från konferensens sista dag som handlade om barnens och de äldres perspektiv, Rättviseförmedlingens jobb för ett mer jämställt samhälle, gentrifiering och sist men inte minst ett inlägg från Gehl arkitekter om de öppna ytorna… Fortsätt läsa Den mänskliga staden – perspektiv från konferensen SGBC16

”Liv skapar förutsättningar för annat liv” – om ekosystemtjänster i stadsplaneringen – SGBC16


Publicerat den

Jag lovade återkomma med några fler inlägg om konferensen jag var på förra veckan, så här kommer ett nytt inlägg på ämnet! Tisdagseftermiddagen bjöd på ett smörgåsbord av olika temaföreläsningar och jag dök in på ett par föreläsningar som handlade om ekosystemtjänster och framförallt möjligheten att med hjälp av ekosystemtjänster planera för mångfunktionalitet. Urbanekologen Natalie Bauman… Fortsätt läsa ”Liv skapar förutsättningar för annat liv” – om ekosystemtjänster i stadsplaneringen – SGBC16

Hur bygger vi hållbart? Reflektioner från konferensen Building Sustainability SGBC16


Publicerat den

”Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results”. Ett intressant föredrag som verkligen fastnade i minnet efter första dagen på konferensen om hållbart byggande, hölls av Rickard Stark från Okidoki Arkitekter. Rickard berättade om den nya stadsdelen Vallastaden i Linköping där han är områdesarkitekt. Einsteins citat ovan sammanfattar rätt bra det han… Fortsätt läsa Hur bygger vi hållbart? Reflektioner från konferensen Building Sustainability SGBC16

Godmorgon världen!


Publicerat den

Tidig morgon och just nu befinner jag mig på konferensen Building Sustainability SGBC16 i Stockholm tillsammans med min kursare Marit där vi kommer tillbringa två intressanta dagar. Så håll utkik på bloggen, ska försöka uppdatera er på lite spännande föreläsningar och saker som händer här under tiden. Vi hörs!  

På rull


Publicerat den

Så var det måndag igen, höstrusk ute men jag hör ändå till dem som tycker det är rätt skönt när det börjar bli höst. Eftermiddagen spenderades ute på Alnarp där en av Malmös kommunekologer höll i dagens föreläsning. En intressant och livlig föreläsning om naturen i staden, ekosystemtjänster, strider man får ta som kommunekolog, varför alla planerare… Fortsätt läsa På rull

Helg ljuva helg!


Publicerat den

Regn, blåst och rusk ute, varmt och gott inne! Släktkalas på västkusten avslutades med film i gott sällskap på bio Södran i Lund (där mysfaktorn var hög, hur ofta har ni varit med om att biografer bjuder på te i salongen)? Nästa vecka väntar konferens i Stockholm, körfestival i Lund och en hel del pluggande. Men några timmar… Fortsätt läsa Helg ljuva helg!

Dags att börja tänka på problem som system!


Publicerat den

Hur kan vi ta oss an problem, beskriva dem och kanske lösa dem? Några av våra senaste föreläsningar på Malmö högskola har handlat om hur vi kan studera problem och frågor ur ett systemperspektiv. Vi diskuterade bland annat begreppet ”framing”, hur man avgränsar ett problem men också hur man rannsakar sig själv, alltså vilka uppfattningar… Fortsätt läsa Dags att börja tänka på problem som system!

Insekter – framtidens föda?


Publicerat den

Vad sägs om en bi-larvs ceviche, gräshoppspasta, en lunchmacka med termiter eller kanske ett par friterade syrsor som tilltugg? Frestande eller helt otänkbart? Jag och två kursare tog oss i tisdags till Babel (Doc Lounge) i Malmö för att spana in dokumentären BUGS där vi dessutom fick provsmaka ett urval av insekter. Om det var gott? Fortsätt läsa så får ni se… Fortsätt läsa Insekter – framtidens föda?

Kursval – processledning, exjobb eller mobilitet?


Publicerat den

Snart är det dags att välja kurser inför våren, känns knappt som vi kommit igång med höstens kurser, den första månaden har verkligen gått fort! I måndags fick vi lite information om de kurser som ingår i programmet från Malmö högskola till våren. Om man vill följa programmet så kan man välja mellan tre kurser, Projekt- och… Fortsätt läsa Kursval – processledning, exjobb eller mobilitet?

Podcasts om stad och landsbygd!


Publicerat den

Har den senaste tiden upptäckt ett par intressanta podcasts som handlar om ämnen som hållbara städer, miljö och landsbygdsutveckling! Fick några tips av kursare och andra har frågat mig om råd så nu tänkte jag att jag sammanställer ett par länkar och lägger upp på bloggen så att fler kan ta del av dem. Passar perfekt när man sitter… Fortsätt läsa Podcasts om stad och landsbygd!