Den 24 april kom Sara till Lisabon för att möta upp mig inför kommande IAAS vecka i Lissabon. Då båda var relativt hungriga började vi matäventyret med att leta oss till en brunch-restaurang rekommenderad utav tripadvisor. Stället hette HEIM och frukosten där var helt fantastisk: Aperol Spritz, Cappuchino, Scrambled eggs, avokado, sallad och bacon med pannkakor till efterrätt. Därefter begav vi oss till Institutio superior de agronomia på andra sidan Lissabon. Promenaden dit tog dryga 40 minuter men det var ingen fara då solen vart framme under hela denna tid. Väl framme välkomnades vi utav Portugals IAAS kommittee med Diogo i täten. Efter mycket socialiserande var det dags för kvällsmat: på menyn stod nu Bacalhau à brás, vilket är en torskbaserad rätt med sauterad, strimlad torsk med lök och stavskuren potatis, något som man därefter blandar med olivolja. Det kunde liknas lite vid stuvade makaroner i konsistensen om än något saltare då den innehåller salt torkad torsk. Detta sköljdes ned med en dunk rött. Kvällen avslutades tidigare än många kommande kvällar och innan vi visste ordet av det var det en ny dag.
Dagen efter var det frukost med kaffe, äpplen och vitt bröd utan tillbehör, vilket både jag och Sara beklagade oss över för oss själva. Därefter var det dags för sightseeing i Lissabon fram till kvällningen. Därefter fick vi lite ensamtid och letade upp ett ställe att äta på, efter det att magen sagt till i timmar. Vi lyckades därefter leta upp en rooftop bar med utsikt över hela Lissabon, där vi avnjöt lite portugisiskt vin.
De första dagarna speglade väldigt mycket vad som komma skulle. Sara och jag hade väldigt roligt, men gick och la oss innan klockan hann slå 3 de flesta dagarna. Under vårt besök med IAAS i Portugal fick vi även besöka en vingård strax utanför staden. Detta var det mest lärorika med hela resan, det var så fantastiskt roligt att få följa hela processen bakom vinproduktionen, från druvorna till paketering, allt på samma ställe.
Under vår vecka med IAAS, besökte vi även en vindruvsgård
som producerade röda och gröna vindruvor som distribuerades till stora delar av
portugal. Vi fick även besöka en lantbruksmässa där vi fick se köttraser av nöt,
får, gris. Sara som läser husdjursagronom hade en hel del funderingar rörande
djurhållningen, lagar och regleringar som vi ivrigt diskuterade. Det var
väldigt lärorikt att få åka med någon som man inte känner så väl sedan tidigare.
Det visade sig att vi har mycket gemensamt och numera kan jag säga att vi är
goda vänner.
I stora drag var det en fantastik upplevelse att under en veckas tid få åka
utomlands och besöka ett annat lantbruksuniversitet, för att förstå hur de ser
på jordbruket, framtiden och djurhållning. Detta är något jag varmt kan
rekommendera till er som redan läser på SLU.