Varför innehåller bröd; Vetemjöl, vätska, jäst, salt och vad bidrar det med till strukturen? 


Publicerat den

Som titeln beskriver: varför innehåller bröd; vetemjöl, vätska, jäst, salt och vad bidrar det med till strukturen? Det är de frågeställningarna vi går igenom under en föreläsning i Livsmedelsteknologi i åk2. Bröd som bakas med jäst innehåller ofta Hard wheat flour, direkt översättning hårt vetemjöl (?), då dess egenskaper är att binda in mycket vatten… Fortsätt läsa Varför innehåller bröd; Vetemjöl, vätska, jäst, salt och vad bidrar det med till strukturen? 

Olika jäsningsmedel


Publicerat den

Exempel på vad vi kan gå igenom under en föreläsning. Denna gång om olika jäsningsmedel. När det kommer till jäsningsprocessen i bakade produkter finns det tre huvudsakliga jäsningsmedel. Nämligen luft, koldioxid och ångbildning. Nedan kommer vi att gå igenom hur koldioxid bildas. Själva volymexpansionen hos en jäsande deg bildas då luftbubblor eller glutenstrukturen expanderar och… Fortsätt läsa Olika jäsningsmedel

Varför innehåller pulversåser socker?


Publicerat den

Många halvfabrikats såser kräver att man tillsätter fett och kallt vatten.  Under en föreläsning i kursen Livsmedelsteknologi framgick det idag varför. I pulversåser som man kan köpa från knorr, IKEA food och Blå Band står det ofta att man skall tillsätta fett och kallt vatten. Anledningen till detta är att de agerar som separationsmedel för… Fortsätt läsa Varför innehåller pulversåser socker?

Veckan innan Valborg


Publicerat den

Veckan börjar med en föreläsning i Fruits and Vegetables: processing, thermal and mechanical Där vi går bioavailability i brassica släktet, vi tittar bland annat på askorbinsyra-halten, hur den förändras efter ”heat-shock treatments” och hur betakaroten i morötter förändras vid samma liknande behandling. Vi börjar med andra ord komma närmre och närmre kärnan i utbildningen och… Fortsätt läsa Veckan innan Valborg

Sommar eller Vår i Uppsala?


Publicerat den

Det blir svårare och svårare att behålla fokus. Vilket främst beror på att vädret blir bättre och bättre för varje dag som går. Som tur är har vi bara schemalagt föreläsningar under några timmar varje dag, vilket gör att man kan gå ut och njuta av solen. Den här veckan börjar med presentation för min… Fortsätt läsa Sommar eller Vår i Uppsala?

Energiomladdning hemma i Skåne


Publicerat den

Nu är det dags att återvända från familjegården i Skåne till vackra, underbara Uppsala, påsken är officiellt över för min del! Visst är det härligt att komma hem till familjen under en tid, men desto skönare att få komma tillbaka till sin egen lilla oas i Uppsala. Min påsk har inneburit mycket plantering: allt från tomater,… Fortsätt läsa Energiomladdning hemma i Skåne

Hur ser studieupplägget ut på SLU?


Publicerat den

Funderar du på att börja läsa till Livsmedelsagronom eller något annat program här på SLU? Om du gör det, vad roligt! Men vad innebär det egentligen att läsa på Universitet och hur skiljer det sig från gymnasiet? Vad innebär högskolepoäng? Undervisningen på universitet skiljer sig en hel del från gymnasiestudierna, inte minst från hur en… Fortsätt läsa Hur ser studieupplägget ut på SLU?

Vad studerar man på SLU som framtida Livsmedelsagronom?


Publicerat den

För att förklara vad en  livsmedelsagronom studerar brukar jag dela på ordet så att jag istället får orden livsmedel och agronom. Denna livsmedelsutbildning skiljer sig en del från andra matutbildningar som dietist, nutritionist, konstvetare och civilingenjör, då vi studenter står i labbrockar framför kockjackor. Vår utbildning inleds med att under första året nästintill enbart läsa… Fortsätt läsa Vad studerar man på SLU som framtida Livsmedelsagronom?