Som jag tidigare nämnt läser vi just nu kursen Analytical Natural Products Chemistry, och jag står fast vid mitt första intryck av kursen. Det är inte enbart en kurs som följer ramschemat som man måste läsa utan denna kurs har faktiskt öppnat mina ögon. Allt vi läser om kan vi applicera i vardagen, allt från kolhydraterna- hur de bryts ned och hur man kan identifiera disackarider till hur transfett ser ut och gör. Föreläsningarna är inte enbart vinklade till oss livsmedelsagronomer, däremot kan man koppla det mesta till maten vi äter. Under denna kurs har vi haft föreläsningar om kolhydrater, hur man analyserar (finner glykosidbindningarna, vilken konformation molekylen kan ha) samt mer information om proteiner, lipider och nu terpener, alkaloider. Vi har även haft några laborationer, liksom Kvantifiering av askorbinsyra, där vi skulle fastställa koncentrationen askorbinsyra i en fruktjuice och jämföra med en C-vitamins brustablett.
Om man är intresserad att veta lite mer om labben och hur det fungerar kommer här en liten genomgång på vad man kan tänkas göra när man kvantifierar en askorbinsyra. Först och främst kanske man undrar vad det är, här kommer därför en snabbgenomgång:
Askorbinsyran är en syra som kan syntetiseras från de flesta mikroorganismer och däggdjur från kolhydrater. Däremot saknar vi människor genen som tillåter oss att syntetisera det själva, men genom att äta varierad kost med grönt kan vi tillgodose kroppens behov av C-vitamin, mutationen är därför ej dödlig. Har vi däremot brist på vitamin C, kan detta resultera i en defekt i syntesen av bindväv som innehåller kollagen. (Här kan man välja att väva in kunskaper från djurfysiologin- vilket gör det så himla mycket roligare). För att bestämma kvantiteten ascorbic acid i både apelsin juice och c-vitamin brustablett förbereder vi de två proverna, tillsammans med referens tester så att vi kan jämföra våra resultat. Detta följs därefter av spektrofotometri där man mäter koncentrationen lösta ämnen i ett prov. Därefter görs en analys med dator för att få ut värdena som vi sedan använder i vår labbrapport. Hur mycket C-vitamin vi kan detektera i våra prov återstår att se!
