Kalkylering

God förmiddag!

Söndag och jag har en lugn helg bakom mig, tror det är något som behövs då och då. Jag har ändå fått gjort mycket. Jag är engagerad i Ultunas idrottsförening så har suttit lite med det, men främst har jag pluggat inför den uppkommande tentan.

Nästa måndag är det dags för första tentan i ekonomistyrningen – kalkylering – och jag har gått igenom tidigare föreläsningar samt räkneuppgifter för att få ett bättre grepp om vad det egentligen är som jag ska kunna. Inför denna tenta har vi 4 föreläsningar och 2 räknestugor som fokuserar kring hur man på olika sätt kan beräkna ett företags lönsamhet och tillgångar. Tentan är inte så stor vilket är skönt då det innebär att vi hittills inte gått så djupt ner i själva ämnet ekonomistyrning – det kommer vi göra tills nästa tenta.

Vad är det då vi gått igenom? Vi började med föreläsningar om resultatplanering och bidragskalkyl och då majoriteten av studenterna på föreläsningarna är agronomer är ofta exemplen relaterade till jordbruksvärlden. Gällande bidragskalkylering togs begreppen sam- och särkostnader upp. En särkostnad inom jordbruksvärlden kan vara att se hur stor skillnad för ekonomin det gör att så vete istället för korn på ett gärde medan en samkostnad är oberoende av sädeslagsvalet och istället kan handla om kostnader för maskiner och dylikt. Vidare har vi även fått läsa om produkt- och självkostnadskalkylering. För ett främmande öra kanske detta låter svårt men tro mig när jag säger att när man väl förstår grunderna är det riktigt kul och intressant. Det krävs bara att polletten faller ner!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *